Великотърновските общински съветници подкрепиха предложението Патриаршията да стане действащ храм

Великотърновският общински съвет подкрепи с пълно единодушие от 31 гласа „за” сградата на Патриаршията да се преустрой в действащ храм за богослужения и да се предостави за стопанисване на Българската православна църква, съобщава Дарик Велико Търново.

„Ние искаме храмът „Свето Възнесение Господне” да получи статут на храм за богослужения… Държавната поръчка за реставрацията и преди десетилетия е символ на богоборчеството – на времето, в което отричахме Бог. Не бива да позволяваме този храм да остане музей… Църквата „Свето Възнесение Господне” е майка на всички български църкви и аз моля за вашата подкрепа”, каза инж. Николай Николов от движение „Царевград за Велико Търново”, който, заедно със своя колега Стефан Михайлов, внесе предложението за преустройството на храма.

Своята подкрепа за предложението даде и заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, но изрично предупреди, че няма да допусне настоящите стенописи в Патриаршията, които са дело на Теофан Сокеров, да бъдат погубени за поколенията.

Оттук нататък решението е на Министерския съвет да се съобрази или да не се съобрази с желанието на Светия Синод и с обществените очаквания на жителите на Велико Търново Патриаршеската църква да стане действаща.

През юни 2013 г. на празника Възнесение Христово за първи път след 620 години в Патриаршията на крепостта Царевец бе отслужена св. Литургия. Празничното богослужение бе историческо събитие за Велико Търново и за Българската православна църква, тъй като преди него за последен път в Патриаршеския катедрален храм „Свето Възнесение Господне” е отслужена света Литургия от св. Патриарх Евтимий през юли 1393 г.

Коментари

коментара

Близки теми: