Великотърновският музей дарява каменен кръст на КърджалиDarikNews.BG

Късносредновековен каменен кръст ще подари Регионалният исторически музей, Велико Търново на музея в Кърджали. Той ще бъде осветен от Великотърновския митрополит Григорий. Кръстът ще бъде поставен върху гробницата, в която ще бъдат препогребани костите на първите българи, станали жертва на османското нашествие.

В България няма подобен паметен знак. Гробницата, в която ще бъде направено препогребването е в период на изграждане. Тя се намира в манастира св. Йоан Предтеча в Кърджали.

През лятото, в крепостта Перперикон археологически екип, в който бе включен и д-р Хитко Вачев от Великотърновския музей, при проучване на християнски некропол от средата на 14 век, бяха открити скелети с видими следи от посичане. Установено е че това са първите български жертви, паднали в борбата срещу турското нашествие.

Каменният кръст, който ще бъде поставен върху гробницата е намерен през 50-те години на миналия век.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...