Владика вгражда плоча срещу насилието в скалаВладика вгражда плоча срещу насилието в скалаМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. KATI каза:

  Privetstvam dobroto na mitropolit Gavriil. Tam, kqdeto nqma sram i razkaqnie ot storenoto zlo i jelanie s kakvoto moje da se poravi-nqma i pqtista kqm nov po-dobyr jivot. I ste vikna s mnogo bolka makar i otdaleko:“Gospodi, nevinno izbitite prosti i dushite im v nebesnoto Si carstvo priemi.“
  Blagodarq za dostojniq primer na Vladikata, za lubovta mu v Hrista.

 2. Дон Кихот каза:

  Не съм уверен, че убитите са до един „невинни“. Някои от тях са осъдени за действително извършени престъпления. Освен това, колко от тях са били вярващи? Нищожен процент. Бог да съди убийци и убити.

 3. Дон Кихот каза:

  Не знам дали Гавриил има съветници и ако има, кои са те. То отдавна трябва да е наясно, че огромната част от стариците, които пълнят българските църкви, са с комунистически убеждения. Ако духовник се обяви като антикомунист, той рискува да ги настрои срещу себе си и да остане без паство. Знам случаи, когато свещеници на опело са призовавали да се гласува срещу БСП, след което делегация от селото е издействала преместването на попа от същото село. Нужна е предпазливост и балансираност, какво съветва и Христос (Мат. 10:16).

 4. hoho каза:

  Не възпомИнателна, възпомЕнателна!

 5. p_stefanos каза:

  Има и по-различен поглед.
  Аз винаги съм говорил антикомунистически – преди 10.11.1989 г. метафорично, след това открито. Резултатът е че сега храмът не е пълен със старици, а с млади и интелигентни хора.
  А това да се призовава х храма за кого и против кого да се гласува си е тъпо, освен, че е бездуховно. Аз и като съм бил в листата не съм си позволявал да правя такава тъпа агитация.
  Църквата е място за проповед, а не за агитация и разликата между едното и другото е огромна.
  А тези от жертвите, които са имали вина, са я изкупили със страданията си.
  А най-последен разбира се, че Бог ще съди и убийци и убити. Но тук ние трябва да състрадаваме на убитите, а не да съдим дали имат вина, защото без вина не е никой, а убийците това чакат, за да се почувстват невинни.
  А убийствата не може да не тегнат над Ловеч, тъй както разрушаването на храма „Всех Святих“ тегне над Русе.
  Не защото Бог е отмъстителен, а защото ако не се разграничим от злото, ние се приобщаваме към него.
  Освен тази плоча, още много и много е нужно да се направи.
  В това отношенвие филмът на Илия Троянов е голям принос.

 6. Давид каза:

  Естествено, че може да има проклятие над Ловеч, заради лагера, зверствата и избитите по време на комунизма. Абсолютно правилно е хората да се молят Бог да прости и премахне проклятието, като го замени с благословение. Това е, което Христос направи на кръста: стана проклет заради нас, понесе всичките ни грехове и прослятия, за да не сме под проклятие, но под благословение. За това обаче не се искат само молитви, но и убеждение и вяра в хората в Христос, трябва да се обърнат към Бога и да се покаят от греховете си. Комунизмът в България отричаше съществуването на Бога, хората нямаха знание за Богаи растяха и живееха в духовна тъмнина. Хората трябва да са духовно просветени, че комунизмът отрича Бога, защото проповядва, че хората могат да жиеят без Бог и без господар и сами да си определят съдбата. Нали това бяха лозунгите от комунистическо време? Дано сега комунистическите лидери да са се променили, и вече да вярват в Бога истински. Нямам представа обаче, дали над живота на всеки комунист не тежи проклятие, поради безбожната същност на комунизма по принцип.

 7. dedo_lozo каза:

  Преди 10.ХІ.1989 г. църквите се изпълваха повечето от старици. Един съветски функционер беше казал: „Църквите са пълни с възрастни жени, но те не измират“. Убеден съм, че в случая не става дума за никаква политическа агитация, а молитва за невинно избитите. Господ знае кои са те, и не само в Ловеч, и не само по времето на комунизма.

 8. anima_mea каза:

  Всеки един християнин, още повече свещеник, трябва да е антикомунист по дефиниция. Твърдението на Дон Кихот за „осъдените за действително извършени престъпления“ , ме хвърля в недоумение. За болшевишката държава не съществуваше силата на правото, а правото на силата. В лагерите бяха изпращани хора без съд и присъда. Но дори и да са били съдени и осъждани в болшевишки процеси по почина тов.Вишински, то едва ли присъдите са били изяждане от прасета, убиване с лопати или удавяне в тоалетна.
  Бог да прости всички жертви на сатанинската секта.

 9. Дон Кихот каза:

  Правите фатална грешка. Един християнин не може да бъде нито комунист, нито антикомунист, освен ако не е заблуден. Неговият партиен лидер е Бог, а неговият партиен устав – Библията. Не ме разбирайте погрешно. Когато Гавриил переше парите на Синода в руските банки, мен ме разпитваха в подземията на КДС. Когато той правеше монашеска кариера, аз събирах боклуци, за да си купя парче хляб, защото бях безработен 7 години.
  .
  На Запад огромната част от православните са против капитализма и глобализма, т.е. левичарски настроени. Дойде време ние, които цял живот бяхме антикомунисти и платихме жестоко за убежденията си, да отречем и антикомунизма, който е човеконенавистна система като комунизма.

 10. Санчо Панса каза:

  “И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден” /Евангелие от Матея 12:36/
  А какво ли очаква този, който клевети !?!
  Толкова манастири в България имат нужда от монаси, а Вие седем години сте били без работа?

 11. Дон Кихот каза:

  Питай тези в църквата, които отказваха да ми дадат работа. Стани ти монах и дай светъл пример на святост и благочестие. Ние сме готови да ти подражаваме.