Владиците агенти служеха на социалистическата държаваМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Стефан Чурешки каза:

  Не можах да гледам предаването по семейни причини. от историческите ми занимания ми е направило впечатлението, че има феодална България, буржоазна България, социалистическа България и демократична България – в тях се менят прилагателните, но съществителното България остава. Та искам да предупредя хората, които искат инструменатлизация на Църквата против национализма- борбата със съществителните в българския език е опасна, защото българският е признат религиозен език и като водим война със съществителни като България, народ ние на практика влизаме в борба с Божията промисъл, освен ако политиката не ни е по-скъпа от вярата в милостивия и всеопрощаващ Бог. И още нещо – днес отслужихме 40 дни от кончината на майка ми – попа, който е бивш комунистически старшина от невоювалата комунистическа войска, както разправят хората взе 35 лева за опелото на дъщеря на фронтови офицер – за унижението неграмотник да опява майка ми си платих от нямането – но това е -божествения рекет е на мода у нас.

 2. Т Георгиева каза:

  „Има граници на човешките възможности“. Това са думите на г-н. Радушев. В друго интервю със зографа четох, как е ритан в бъбреците, но той той казва, че психическият тормоз е бил много по-страшен от физическия!
  Един иконописец е следен от 9 доносника!
  Един обикновен човек.
  Нямало е друг начин да оцелее Църквата. И колко добре подготвени са сега тия, които са Я принудили да оцелява. Цезаропапизъм, движения за мир, приобщаване на сънародниците зад граница и какви ли не оправдания. Но най-лошото е, че оправдавайки себе си, те сега се правят на адвокати и благодетели и отново вредят на Църквата. Такава беше политиката на проф. Асенов.
  А който сега с лека ръка съди църковните водачи нека си представи, какво е да чува писъците на жена си в съседната килия. Да си представи следенето, боя в бъбреците при който садистите се забавляват с предположението на кой удар ще се напикаеш!
  И ако г-н Радушев е простил, кои сме ние, че да съдим.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Искам да се извиня на потребителите и на модераторите на портала за лошите си и прибързани думи по някоя тема. Смъртта на майка ми и отношението на някои вярващи към тази моя трагедия ме вади извън равновесие. Извинявам се и си взимам острите и обисни думи назад. Засега спирам с коментарите си в портала. Поздрави и извинения

 4. о. Павел каза:

  Нямам телевизор, но гледах предаването онлайн: http://bnt.bg/bg/productions/44/edition/20404/vjara_i_obshtestvo_11_fevruari_2012

  Радушев казва две изненадващи неща:
  1) той искал да въведе постите в Духовната академия, а ректорът епископ Николай бил против (!). Това е абсолютно невярно и всеки, който е бил студент в онова време, може да го потвърди.
  2) в затвора той подписал обвинението срещу него, като чул писъците на жена си в съседната килия. Странно е, че силно религиозен човек като него предпочел привързаността към човек през тази към Бога. Освен това, сломените хора лесно стават доносници, но Радушев не споменава дали е приел да стане такъв.

 5. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]
  А който сега с лека ръка съди църковните водачи нека си представи, какво е да чува писъците на жена си в съседната килия. Да си представи следенето, боя в бъбреците [/quote]

  Г-це Георгиева,нашите църковни „водачи“ са монаси и НЯМАТ жени! Ако това не сте разбрала по време на следването си в Богословския, дали изобщо нещо сте разбрала..??! Е,за някои от тях се знае,че си имат „партньори“ и ако ДС наистина ги е измъчвала и те са чували писъците им, бих могъл :-)..донякъде,да ги разбера,но не съм чул за такъв случай. Затова пък досиетата им свидетелстват,че повечето от тях са приемали предложението за сътрудничество с ДС „ОТГОВОРНО,С ЖЕЛАНИЕ И ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ“! За „бой в бъбреците“ при тях просто и дума НЕ МОЖЕ да става,но пък като при Калиник,СТАВА ДУМА за човек който САМ Е ПОТЪРСИЛ ДС и Е предложил ДОБРОВОЛНО услугите си…Сега НАЙ-ПОСЛЕ ПРОУМЯХТЕ ЛИ ЗАЩО ги съдим,или трябва пак още веднъж, специално за Вас,някой да обясни??!

 6. Т Георгиева каза:

  Г-н Силуан, с риск да ме обвинят, че отговарям и на Вас ще Ви кажа каквото ме питате, но Вие ми кажете ЗАЩИТАВАТЕ ли православните монаси или ги нападате? В друга тема виждам, че сте готов да приемете като последна инстанция всичко казано от монах, дори и да е някакво негово моментно състояние на отчаяние и безверие в Божият промислителен план. Аз не виждам логика в това на едно място да пишете едно нещо за православното монашество, а на друго място – противоположно на него, пак по отношение на православното монашество. Това с цел да поддържате някакъв разговор ли е?
  Що се касае до иронията по отношение на човешкото страдание – брутално и грозно звучи да се подигравате с него. Именно по тази причина заставам на страната на по-възрастните, защото не са така жестоки.
  Непредубедени хора са ми разказвали преди години в случаен разговор за мъките и ужасът на който са подлагани лица от клира за да бъдат пречупени. Писала съм за това, защото бях потресена от случая.

 7. Теология ШУ каза:

  Г-жо Георгиева,

  Имаме усещането, че проектирате личните си разочарования върху публикуваните тук текстове. Руският монах отразява неговия тип християнство, което е обагрено от българското богомилство и приема спасение единствено чрез страдание. Православният руснак е осъзнат и щастлив мазохист. Тази гностическа нагласа няма нищо общо с безверието и отчаянието, както си внушавате.

 8. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Теология ШУ“]
  … осъзнат и щастлив мазохист. Тази гностическа нагласа няма нищо общо с безверието и отчаянието, както си внушавате.[/quote]
  Бих се радвала ако е щастлив, но ние тук се давехме точно по това време. Над главите ни бяха надвиснали катаклизми, пороища. Търсеха загинали хора, по течението плуваха трупове на животни. Възрастни хора бяха носени от течението върху маса и крещяха за помощ, а след това ги откриха вкопчани един в друг и мъртви. Всеки ден се самоубиваха хора, други бедставаха затрупани…
  В такъв момент на изпитания, когато със свито от тревога сърце и съчувствие към страданията на хората – прочетох написаното от младия монах и се натоварих и с неговото преживяване…ми дойде в повече. А когато сравних неговия ужас с това, което реално преживяваха хората направо се ядосах. Това бе момент в който да се окуражим, да си дадем надежда, а не да се паникьосваме И хвърляме в отчаяние.
  Извинявам се ако съм наранила нечии чувства. Вината е моя.

 9. о. Павел каза:

  Как не станах кръстница –
  http://www.ruskline.ru/monitoring_smi/2012/02/17/istoriya_odnogo_kreweniya/

 10. Иванов Иван каза:

  11 от 15

  Единайсет от петнайсет
  са духовните пастири,
  за които твърдо знай се,
  че под расото мундири
  и пагони с еполети
  т.е. Де Се униформа
  носят, щото са приети
  с досие, а не проформа,
  да донасят от амвона
  тайно скрито на Мамона …
  Шефът им е Антихриста
  и под черното си расо
  скриват дейността нечиста,
  че за вярващи са ласо
  и мирянинът невежа
  тръгнал да се изповяда
  ще попадне безнадеждно
  в преизподня, ерго в Ада.
  Бдеше Гоце президента
  над отците кат орлица,
  на пастирите агенти
  той целуваше десница.
  Но завърши му мандата
  Гоце пак е в Бе Се Пе-то
  и от тази тъжна дата
  летят попски досиета …
  Натъжава се душата
  от агентите прикрити.
  Да са ни честити братя
  нашите мУтрополити.

  Д-р Бончо Бонев

 11. Киро каза:

  Браво Господа,браво…Сринали доверието в църквата…Колко оригинално.И ако ми позволите само един въпрос.Вие кръстени ли сте и родителите ви сключвали ли са църковен брак…Защото тези хора по време на атеистичният режим са станали духовници,докато ние се криехме като мишки и не смеехме да влезем в църква да не би някой да донесе на партийният секретар,а сега даже имаме наглостта да вием като помияри срещу тях.Да, трябва да има извинение,целият български народ паднал на колене трябва да проси извинение от църквата защото я изостави на произвола на съдбата и то не само през времето на комунизма…Така че, Господа,първо вижте гредите в собствените си очи.,тогава вадете сламките от очите на другите…и САМО ЗА ИНФОРМАЦИЯ,АВТОРКАТА НА КНИГАТА „КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА СИ ,ЗА ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ Е ОТКРИЛА НИТО ЕДНО ЕДНО ДЕТЕ ОТ ТОЗИ ГРУПА КОЕТО ДА НЕ Е КРЪСТЕНО,И НИТО ЕДНА СВАДБА БЕЗ ЦЪРКОВЕН БРАК…ИМАТ ЛИ НУЖДА ТЕЗИ ФАКТИ ОТ КОМЕНТАРИ,КАК МИСЛИТЕ….