Враца посрещна свети мощи и ценни ръкописи за честванията, посветени на св. Софроний Врачански



От вчера във Враца започнаха поредица от празнични събития за отбелязването на три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия. Това са 280-ата годишнина от рождението на светеца, 225-ата годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-ата годишнина от неговата канонизация. Честванията са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори на събитието са: Врачанската света митрополия, Община Враца и Областна администрация – Враца. За тържествата в града ще пристигнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод, духовници от други Поместни православни църкви, както и други официални лица и гости.

Духовният празник започна вчера в 17 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”, ще пристигне честната глава на св. Климент Охридски. Тя се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител”, близо до град Верия. Светинята бе донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Тя бе посрещната от Врачанския митрополит Григорий, който оглави празничното вечерно богослужение. Вярващите от епархията ще могат да се поклонят пред светинята до 19 септември.

За първи път във Враца са представени пред обществеността три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Това са: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска”, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Експозицията бе открита тази сутрин в Регионалния исторически музей. Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани днес до 16.00 ч. Входът е свободен.

Също на 17 септември от 14 до 16.30 ч. в Градската концертна зала на Община Враца се провежда Свети-Софрониева лектория. Участници са: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.

От 17 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще започне празнично вечерно богослужение.

От 19 ч. в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца. По време на събитието ще бъдат наградени победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето”. Входът е свободен.
Честванията ще завършат на 18 септември с празнична света Литургия и молебен, в които ще вземат участие Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници от други поместни православни църкви. Богослужението ще започне в 9.30 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”.

Източник: Bg-patriarshia.bg; снимка: Ангел Карадаков

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...