Във Варна започна реставрацията на католическа църква


Източник: Актуално

Със символична първа копка бе даден старта на реставрацията на католическия храм "Безгрешно зачатие на Св. Богородица" във Варна. Църквата, която се намира на ул. "Преслав" 41, е в окаяно състояние и е затворена от 33 години.

Възложител на проекта е католическата Никополска епархия. Храмът трябва да бъде реставриран до две години. Символичната копка направиха областният управител Петър Кандиларов и кметът Кирил Йорданов.

Историята на храма датира от 1867-1870 година, когато е бил закупен парцел за построяването му. През 1983 година е направена първата копка, а само две години по-късно църквата е била построена и осветена, разказа отец Яцек Вуйчик, свещеник от католическия храм "Свети Арахангел Михаил" във Варна, които е и отговорник по проекта. Храмът е затворен принудително през 1973 година, а сега е почти разрушен. За пълната му реставрация ще бъдат необходими около 350 000 евро, посочи отец Яцек Вуйчик.

По проекта за реставрация се работи от близо 10 години.

На освещаването на църквата беше и отец Йосиф Йонков, което е присъствал на затварянето й през 1973 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...