Във Варна ще бъде открита изложба с картини от сбирката на Варненския и Преславски митрополит Йосиф (1900-1988)На 5 февруари (вторник) от 18 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде открита изложба с картини от сбирката на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф, съобщават от Варненската и Великопреславската света митрополия.

В изложбата ще бъдат представени 26 живописни платна на блаженопочиналия архиерей. Изложбата разкрива една не много популярна страна от всестранна духовна култура на покойния митрополит Йосиф, свързана с отношението и познанието му към изобразителното изкуството. Изложбата се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Основният жанр на произведенията е пейзажът и в това можем да прозрем високия духовен критерий на митрополит Йосиф да открива божественият дар на красотата в образа на природата. Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и др. интересни творби – копия и бродерии от чуждестранни художници. В експозицията ще бъде включен и портрета на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров.

Изложбата ще бъде придружена от каталог и ще продължи до 24 февруари.

 

 

 

 

 

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: