Във Видин празнуваха тържествено НикулденВидинчани празнуваха за първи път Никулден с много интересни инициативи, част от които възстановяват позабравени ритуали от историята на града. Инициативен комитет от интелектуалци беше съгласувал с Видинска митрополия интересна програма, включваща разнообразни дейности. Кметът на града Румен Видов и директорът на пристанището Иво Иванов бяха въведени в олтара на църквата „Св. Николай” в града в знак на особена почит, която Видинска митрополия им оказа по време на част от празничната литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан заедно с клир от епархията.

На нея присъстваха и председателят на Общинския съвет Светослав Славчев и общинските съветници Павел Паунов и Момчил Станков, както и много интелектуалци, общественици, банкери и граждани. Направи впечатление отсъствието на областния управител Пламен Стефанов. Дядо Дометиан запали 7 кандила, които заедно с градоначалника и пристанищния шеф постави в корабче-сувенир в храма за благопреуспяване на корабоплаването, рибарството и успешното плаване в житейското море. Този обряд за първи път е извършен на Никулден през 1872 година със спомоществувателството на състоятелни видински родолюбиви граждани. Доста дълго е останал в забвение и сега бе възстановен.

За първи път от години се подновява и традицията литийно шествие, водено от Епархийския архиерей, да се отправи към пристанището и да извърши позабравената заупокойна молитва за загиналите в Дунава в изпълнение на дълга си моряци и рабари, както и молебен за преуспяване на града.

Процесията бе многобройна. В слънчевия ден хиляди граждани на Видин се включиха в нея и с интерес наблюдаваха пищната церемония, извършена от духовенството. Докато дядо Дометиан отслужваше панихидата, катер на Гранична полиция достави иконата на покровителя на плаващите по вода и тя бе потопена 3 пъти в реката. Митрополит Дометиан хвърли в Дунав цветни венчета и поля вино в памет на жертвите на реката. След това извърши молебен за здраве и благопреуспяване на жителите на Видин и целия български народ.

Осветен бе рибен курбан и изложба от традиционни рибни ястия, дело на възпитаници на Професионалната гимназия по облекло и хранене в града. Две големи икони и луксозни каталози „България в целия й блясък” бяха подарени на градоначалника Румен Видов и на директора на пристанището Иво Иванов от страна на ДНВ „Оборище”, което раздаде на всеки присъстващ осветени малки иконки на Мирликийския чудотворец с традиционната люспичка за берекет в тях. Пристанищният шеф е член на движението, което пое разноските и на част от курбана. Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав” подсили доброто настроение с великолепните си изпълнения. Врачанските представители на ДНВ „Оборище” Елена Ребърковска и Иво Петров активно подпомогнаха подготовката за празника, като иконите и каталозите бяха поднесени от него.

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

1 Response

  1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    ВАТИКАНА И РУСИЯ ЩЕ УСТАНОВЯТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ. –
    http://archiman.livejournal.com/

Споделете в социалните мрежи