Във Влашко в памет на починалите играят хороМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Българско вегетарианско общество, основано през ноември 2009 г.: http://www.vegebg.org/vegebg/

  Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети:
  http://bgpetition.com/vegemenu/index.html

 2. Ivan Nikolov каза:

  Идеята е страхотна! Браво на власите! В нея няма нищо „странно” а още по малко”езическо”,това хоро си е живо народно Евангелие! Не съм чувал за по християнски обичай от този. Не случайно тоталитарната власт и висшите духовници са се опитвали да го прекратят – евангелието дразни невярващите. За помен се раздава жито,а тук раздават козунак и писани яйца.Отпиването от подадената чаша с вино пък е символ на Господнята кръв и причастието-залог за възкресението на християните за вечен живот .Мъртвите се „поменават” в контекста на радостта от Христовото възкресение! Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век!Амин! Това хоро ще се играе до Второто пришествие.
  Николов

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Днес се навършва една година от убийството на Майкъл Джексън – човекът, който промени самата представа за още музика, който продаде най-много записи като солист в историята и който подари най-много – стотици милиони долари – за благотворителност. Всички сме жалки мравки пред него. Особено ТМ.
  .
  Eдна година без Джако –
  http://archiman.livejournal.com/

 4. Kamelia Konstantinov каза:

  Mnogo begal pregled na velikdenskata vlashka tradicia v pamen na pochinalite, v koito ima i nyakoi netochnosti. No iskam da blagodarya na avtora za napisanoto, a takiva kato men, koito ya poznavat mnogo dobre da vzemat da napishat poveche. Krikitikata e nasochena nay-veche kam men samata, zashtoto tova e neshto, koeto izuchavam otdavna i oshte ne sam namerila sili, vreme i kurazh izkazhada mislite i chuvstvata na moite saselyani. Imam chuvstvoto oshte ot detstvoto si, che tam horata zhiveyat sas misalta za smartta postoyanno i tya nikak ne gi plashi i im e nyakak si stranno blizka. Kato che li zaradi neya zhiveyat…Ima mnogo da se kazhe za tradiciite v tozi kray. Blagodarya i za tochnite i hubavi dumi na Siluan. Mnogo e vyarno tova, koeto kazva. I se seshtam za Yordan Radichkov, koito narichashe rodniya si severozapad „div i mistichen“

 5. Ivan Nikolov каза:

  Дон Кихоте,коментара за Джако подхожда да го пуснете под статията за гей-парада. Ако беше жив и той щеше да го подкрепи. В Америка още преживе името му бе официално премахнато от обществени институции които го бяха приели.
  Не виждам връзка между Джако и Великденското хоро на власите,но ако вие ми я посочите,ще ви бъда благодарен.
  Разбирам ви напълно че се чувствате“жалка мравка пред него“,но моля ви,не пишете „всички“ – обиждате много хора.

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Силуане,
  Има хора, които са жалки, без да го разбират. Вие сте един от тях. Ако Майкъл Джексън беше наистина педофил, той щеше да изгние в затвора, защото в САЩ има правосъдие за разлика от България. Всички тези обвинения срещу него бяха продиктувани от алчност, което беше признато от някои ищци. Беше гениален музикант и танцьор, виждал съм лично в Будапеща, когато следвах история там през 1996 г., но най-великото нещо при него беше любовта към всички хора и жаждата му да станат братя по повелята на Христос.

  Що се отнася до парадите, аз не ги отричам при условие, че спазват обществения морал и ред. Целта на някои хора за и против хомосексуализма обаче е да провокират, за да спечелят малко слава. Това е грях.

 7. Ivan Nikolov каза:

  Кихоте,аз съм жалък и „го разбирам“ но спрямо безсмъртния си творец-Христос,а вие сте жалък и също го разбирате,но спрямо смъртния си идол Джексън.Че последния е доказан педофил,в случая е само подробност.
  Прав сте че в САЩ има правосъдие и никой тук не се страхува,че може да влезе в затвора Невинен ,но ако Е ВИНОВЕН и има пари,бърза да се споразумее с ищеца и ИЗКУПИ пред него вината си,за да не бъде осъден справедливо и гние в затвора,това е случая с Джексън. Никой не плаща милиони за невинност,колкото и много да има!! Тази проста схема е залегнала и в Християнството,жалкото в случая е,че трябва да я обяснявам на богослов с титли .В България липсва не само правосъдие,липсват и мислещи клирици.Вие сте пример за това.