Възстановяват Манастира на св. цар Борис I край ВарнаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Поп зарази 22-ма с рибен курбан. – http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-08-23&article=200944

  ДОБРИЧ. Курбан, приготвен по случай Успение Богородично в едноименния храм в Каварна, напълни инфекциозните отделения на балчишката и добричката болница, научи „Стандарт“. 22-ма души са тръшнати от салмонела. Всички са потърсили помощ, след като вдигнали висока температура и получили стомашни болки и диария. Курбанът, който са яли, бил приготвен от предната вечер и не се съхранявал в хладилник. Осем от пострадалите, които са постъпили в МБАЛ – Добрич, са били в тежко състояние. Най-възрастният пациент е на 88 г., а най-малкият е дете на 2 г. По-леките случаи – 14 на брой, били в инфекциозното отделение на болницата в Балчик.
  От храмовия свещеник Василий стана ясно, че курбанът е бил рибен със застройка от яйца. „Аз го приготвих, някои работи бяха в хладилник, други – не, станалото – станало“, коментира за „Стандарт“ попът. Той добави още, че курбанът е бил приготвен през нощта преди Успение в двора на църквата.
  15 от пострадалите са вече изписани от болничните заведения, казаха лекари.
  Виржиния Георгиева

 2. chorbalan4o каза:

  Селемед са е поизложил… 🙁

 3. ... каза:

  Цар Борис светец ли е наистина? Много си се чудя, защото има молитва към него в моливеника ми. Но от др страна що за светец, който става монах. После се отказва, отива вади очите на сина си и пак става монах. Странно ми звучи. Затова и не му се моля. Това, че ни е покръстил е било политическа тактика. Искал е да ни преобщи с Европа и е бил и „насилствено“ принуден да го направи. Моля, някой богослов, или който и да е, да ми отговори, да не се окаже, че греша спрямо светец.

 4. Дон Кихот каза:

  Не се пише „прЕобщи“, а прИобщи. Той е бил едноличен монарх и никой не е бил в състояние да го принуди каквото и да било. Борис І е бил гениален дипломат. Не е жалел средства, вкл. масови убийства, ослепяване, потъпкване на каноните, приемане на уния, за да постигне единствената епохална цел – християнизирането на България. Всичко друго за него е било прах и пепел. Ако на неговото място беше по-слаб владетел с повече скрупули, сега няма да има България, този форум и разни читатели с точки.

 5. mirko каза:

  Дон Кихот, отдавна ми правят впечтление вашите постове и учтиво искам да ви кажа че цинизма не е православна добродетел.

 6. mirko каза:

  Анонимен: марксиската история която в голямата си част наследяват и днешните учебници особенно що се отнася до оценки и кои и защо няма да ви даде истинния поглед на събитията. Потърсете поне и православното гледище – прим в. http://www.pravoslavieto.com има няколко неща.

  Само много болен комунистически идеолог-историк може да види политическа тактика за постигане на някакви партиини идеали след ок. 1000 години! Може ли човек от лицемерия да прекара повече от 20 години в манастир и бидеики Цар да преквара седмици във всенощни бдения!? Мисля че дори и другаря Г. Димитров не би успял!

  Най вече трябва да се мисли човешки (става въпрос за Хора не за роботи) – като видите как е живял някой и какво го е вълнувало и писал самия Той може много по-верно да оцените или разбере начина по който е мислил и подбудите му.

  Аз лично също през последната година коренно си смених представите за св. Цар Борис и от там започнах да преосмилям сериозно цялата историческа идеология с която сме били промивани.

  Моля ви, прочетете поне това:
  житие:
  http://www.pravoslavieto.com/life/05.02_sv_tsar_Boris.htm
  мита за избиването:
  http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
  златния век:
  http://www.pravoslavieto.com/history/09/864_tsar_Simeon/otstupnichestvo_G_Todorov.htm

  Успех

 7. Дон Кихот каза:

  Прав сте, др. Мирко. Аз съм най-голямата свиня, най-ужасният грешник. Първо ще си ударя един шамар (ох!), после започвам да си скубя косите (ау!), след това вземам ножа (страхотен, купих го в Германия за 4 евро, може да заколи и глиган), отмятам глава и с един замах ще дръпна острието през гърлото си. Прощавайте! Дотук бях…

  Но в изречението „цинизма не е православна добродетел“ първата дума е подлог, следователно трябва да е с пълен член. Не с празен, ако разбирате какво имам предвид.

 8. evfimiya каза:

  gordost, gordost – ne taka! nali prepodavate na studenti…

 9. ... каза:

  mirko благодаря ви много, че влезнахте в положението ми. Наистина, много съм глупав, бях си направил грешно впечатление от една книга, не помня на кой е. А и Вазов наистина често заблуждава. Това също го има тук. Благдоаря ти още веднъж (*:

 10. mirko каза:

  Слава Богу наистина…
  На мен ми става съвсем мъчно като си спомням аз самият какви съм ги писал, понеже кандиатствах навремето с история.