„Вяра и общество“ – европейската толерантност и страхът от ислямаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Къде е патриархът, къде е Синодът, къде са поповете с пачките???

  „Зидари от цялата страна изпратиха с „Братска верига“ в последния му път масон номер 1 Иван Ставрев. Близки и приятели на издъхналия без време бизнесмен се събраха на опело в столичния храм „Света Троица“.“

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-28&article=326382

 2. В Татарстане пятилетний мальчик умер после обрезания. – http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=77900

 3. Йордан каза:

  Според известния български арабист опитите на много европейски страни да забранят някои традиционни мюсюлмански символи като фереджето и минарето са породени от страха за собствената идентичност. Специален материал разказва за поставянето на основния камък на най-голямата джамия в Европейския съюз – тази в Марсилия, чийто проект предвижда да събира за молитва до 7000 мюсюлмани…..! А кога ще бъде издигнат праводлавен храм в някоя мюсолманска страна като Сирия или ОАЕ !? Кога… ??? И нека да незабравяме: Бог съди не по думите а по делата и дава на всеки му заслуженото! И ще потретя дали биха те самите допуснали да се построи христянска църква на тяхна територия !? Не си спомням къде в интернет бях чел точно за толерантност и страха от исляма където сравнението беше цитирам : като да протегнеш широко отворена ръка към дявола!!! А и сигурно хората в Европа с право се страхват за своята си идентичност. Те назовават с точните думи нещата за разлика от нас-завоалирано!

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Вън мутрите от църквата!

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-30&article=326676

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Хисарски зографи изписаха най-хубавата църква
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-30&article=326608

 6. afrem каза:

  „А кога ще бъде издигнат праводлавен храм в някоя мюсолманска страна като Сирия или ОАЕ !? Кога… ???“

  По-скоро въпросът трябва да е кога в Саудитска Арабия или друга такава стана ще може да се построи църква.

  В Сирия Антиохийската патриаршия има шест епархии (патриаршеската в Дамаск; Халеб; Хомс (Емеса); Хама; Латакия (Лаодикия); и епархията на Босра, Хоран и джабал ал-Араб) с много църкви, има и доста манастири. Когато има нужда от църква обикновено държавата дарява терена за построяването.

  В ОАЕ има две антохийски църкви – по една в Дубай и Абу Даби и една руска в Шарджа, която се строи в момента.

  В страните от залива обаче, в които могат да се строят църкви (ОАЕ, Кувейт, Катар), било то католически, православни, нехалкидонски или протестантски, те не могат да имат кръстове отвън.

  При това положение е напълно справедливо и джамиите в Европа да са без минарета и мюсюлманките да не могат да носят фереджета.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Това църква ли е или масонски бардак?

  „С тържествена литургия и църковен хор в плевенския хотел „Ростов“ започна Х юбилеен Конвент на българските тамплиери.“

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-31&article=326775

 8. Дон Кихоте,
  Защо се тормозиш за масоните и за мутрите в БПЦ? Това е малък проблем. По-сериозният е , че Църквата у нас е устроена на принципа на мистичната конспирация, издига и назначава верни и послушни, а не знаещи и можещи хора с любов към ближния, ценза в БПЦ след кръстосана съпоставка с ценза в светските професии и чуждите изповедания е в окаяно състояние, средствата на Църквата се готвят да отидат за поддръжка на БСП и нейните приятели, говори се, че владиците дават луди пари на овластени и влиятелни светски фигури да им крепят позицията, а в това време верните и хората със заслуги за вярата бедстват. Не се канонизират мъчениците от комунизма, а отново ни се размахват героите от борбите срещу турците, като че ли турците искаха да превърнат Рилския манастир в музей и като че ли турците пращаха по лагери и затвори християните в България. Да не говорим за убитите. Светският политик, Дон Кихоте открито заявява, че се бори за власт и пари – църковника прави това с името Христово.

 9. Положението с религията и Църквата в България може да се оправи само ако има държавна или обществена инициатива да се свика народен-християнски събор на който да се поканят истински вярващите в България, хора с ценз, с принос към утвърждаването на вярата и разбира се определени представители на БПЦ, които представялват най-доброто от нея. Другият път е Божия намеса, нова сила на руското ядрено оръжие и оттам сила на вселенското православие, но при този трети път се пита защо българите издържат БПЦ, а нея я командват от чужбина и защо българите правят дарения на Църквата, а Тя ни внася чуждо богословие и духовна опитност, които нямат нищо общо с традиционното българско християнство, с нашия исторически опит във вярата и с нуждите на нацията. Затова трябва да има и закон – както емигрантите и хората, които не работят по специалността трябва да си плащат образованието и квалификацията на Държавата, така и БПЦ трябва да плаща на хората, които не са подготвени и обучени от Нея.