„Вяра и общество” се излъчва за последен път в половинчасов форматМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Стефан Чурешки каза:

  Понятието „вяра“ в българския случай е по-широко от понятието религия. Смирненски говори за факела на новата вера, Вапцаров говори за вярата в гърдите си, Ботев говори за бога в себе си – това се нехристиянски автори, които се изучават задължително в българските заведения за масово знание и управление на националния интелект и емоция. и гледма тук се говори за канонизация на баташките мъченици. за всеки, който е изучавал добросъвестно автентичната българска история е ясно, че проблем на българите е византинизацията и елинизма, чиито философски системи се изучават като бекграунд на университетското образование по света. Благодарение на неграмотните ни революционери и амбициите на руската политика, ние не успяваме да създадем национален унивреситет, нито висше богословско българско училище под османска власт. Така нашият патриотизъм е разработка на идеята на святобощнорадно дело, организиран конспиративно и с читалищна селска култура от ХІХ век..
  http://chureshki.wordpress.com/

 2. Стефан Чурешки каза:

  Понятието свобода включва правото на културна интерпретация на базисни световни текстове и дела, както и на национални автори. За жалост във военно-полицейска България, създадена като такава след 1878 г. винаги има цензура, изкривявания на инфорамцията, неверни интерпретации и изопачавен на истината в името на народния интерес. Аз обаче не виждам как по думите на Левски ще правим чиста и свята република с лъжа и насилие – светостта като понятие изключва лъжата и манипулацията, както и насилието над личността, създадена със свободна воля според европейската културна трактовка на личната и обществената свобода.
  http://chureshki.wordpress.com/

 3. Стефан Чурешки каза:

  Наародното начало е много силно в България и заедно със смазващия личността силен български колективизъм на практика не позволява елитарност и независимост на интелектуалността в България Този момент е заложен още в годините на българското Възраждане, този момент се забелязваше много ясно през комунизма, този момент продължава и сега. Проблемът на това българско народно начало е , че то е просто, напомпано с грандомания на историографска и „литературна“ основа, с посредствена култура, самоотнасящо се и е ловко управлявано от по-културни кръгове, навремето и сред БПЦ, но днес главно от чужденци и чужди възпитаници Независимият български културен елит и интелигенция е една химера, която е предмет на бъдещото ни освобождение от чувствената и ментална зависимост на народното дело И демокрацията ни е деградираща политическа система, защото гласът на работещия, знаещия и можещия е равен на гласа на нищоправещия, дерибея и тунеядеца, част от тях сред БПЦ
  http://chureshki.wordpress.com/

 4. Стефан Чурешки каза:

  Малко не народни текстове.
  http://chureshki.wordpress.com/
  http://www.bg-history.info/