В Пловдив започна семинар за обучението по религия


Източник: агенция Фокус

В Пловдив се провежда двудневен семинар "10 години обучение по религия – благословен път към съвършенството". Целта на семинара е обучението по религия да залегне в задължителния учебен план в училищата.

Във форума участват Варненският и великопреславски митрополит Кирил, епископът на Софийско-Пловдивската епархия – монсеньор Георги Йовчев, главният мюфтия Хаджи Мустафа Алиш, районният мюфтия Хасан Али и ректорите на духовните семинарии в Пловдив и София.

Семинарът се организира от Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив и ще продължи до 15 ноември (сряда) в Парк-хотел “Санкт Петербург”.

Той има за задача да създаде условия за общуване на участниците с цел анализиране на десетгодишния път от въвеждане на обучението по Религия в училищата, нагласите на институции, родители и ученици, възможностите на предмета, проблемите при реализацията му, обмяна на досегашния опит, свързан с обучението по предмета и пр.

Семинарът е отворен за участие на представители от Светия Синод на БПЦ, Министерство на образованието и науката, Главно мюфтийство, Католическа църква, Дирекция по вероизповеданията, регионалните инспекторати по образованието, богословските факултети, средните духовни училища, директори на училища и учители по религия.

Предметът "Религия", във вариантите “Християнство" и "Ислям” беше въведен под формата на СИП (свободноизбираема подготовка). Преди няколко години влезе в списъка на задължителноизбираемите предмети (ЗИП).От началото на демократичните промени през 1989 г. Светият Синод на Българската православна църква под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим настоява той да бъде редовен учебен предмет в българското училище.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...