В Пловдив отваря врати православна книжарница „Паралингва“



С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 14 октомври в Пловдив ще отвори врати православна книжарница за църковна, богословска, философска, историческа и друга хуманитарна литература „Паралингва“.

Проектът е общо дело на старинен храм „Св. прпмчца Параскева“ в Пловдив и издателство „Паралингва“, чиято първа книга „Внимавай върху себе си. Беседи за вниманието и дигиталната култура“ от архимандрит Максим Констас е вече на книжния пазар.

Издателство „Паралингва“ специализира в издаването на патристични и агиографски съчинения, както и творби на съвременни, западни православни автори.

В настоящия си вид храм „Св. прпмчца Параскева” е построен през 1836 г., с ктиторството на пловдивския чорбаджия хаджи Вълко Чалъков – Големия, неговите сродници и с даренията на местните българи и гърци, както и на българи от близките до Пловдив села и градчета. В запазен списък на ктиторите и сумите дадени от тях за построяването на храма се вижда, че е помогнала и Пловдивска митрополия, оглавявана тогава от митрополит Никифор, както и Бачковският манастир. Новият храм бил посветен на св. Петка Епиватска, но от края на 50-те години на XIX в., когато преминава изцяло в гръцки ръце, се преименува на св. препмчца Параскева (св. Петка Римлянка). Причина за това било и аязмото в притвора на храма, чиято вода лекувала очни болести, за което особено помагала св. Параскева. Това посвещение на храма се запазва и след 1906 г., когато гърците са прогонени от владение на храма, и той е причислен към енорията на построения през 1888 г. голям храм „Св. Петка Епиватска“. Храм „Св. прпмчца Парскева“ е осветен на 12 декември 1836 г.

Към книжарница „Паралингва“ ще се открие и камерна художествена галерия, чиято първа изложба се подготвя. Посетителите на книжарницата и галерията ще могат да се възползват и от читалнята, където във времето, отделено за добрата книга, ще могат да изпият и чаша кафе или чай.

Книжарницата се намира на ул. „Хан Аспарух“ №1 в Пловдив, срещу двора на храм „Св. Петка Българска“.

На добър час, с Бога напред!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...