В Пловдив се открива магистърска специалност по църковна музикаВ Академията за музикално, театрално и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, се разкрива нова магистърска специалност – Православна църковна музика. За първи път у нас се въвежда подобна специалност във висше учебно заведение, което подготвя бакалаври по музика.

Кандидатите трябва да притежават бакалавърска степен. Конкурсният изпит включва обща музикалнослухова проверка и събеседване. Обучението по Православна църковна музика ще бъде редовно в рамките на 1 учебна година (2 семестъра). Специалността включва два профила: източно църковно пеене и многогласно църковно пеене.

Сред учебните дисциплини, които се изучават, са История на православната църковна музика, Невмени нотации, История на християнската Църква, Типик (богослужебен ред), Литургика, Дирижиране на хор от клавир, Диригентска практика в църковен хор, Певческа практика в църковен хор, Четене на хорови партитури.

В магистърската специалност "Православна църковна музика"  преподават изявени преподаватели в областта на музиката и богословието. Завършилите получават квалификацията магистър по църковна музика.

Специалността има за цел да подготви специалисти в областта на богослужебната църковнопевческа практика – диригенти на църковни хорове и певци в църковни хорове, изследователи на църковната музика, преподаватели по църковно пеене в духовните семинарии.

Допълнителна информация може да се получи в Учебен отдел на АМТИИ:
тел.: 032/ 601 444
e-mail: uchebenotdel@artacademyplovdiv.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...