В Русенска епархия посрещнаха тържествено своя нов митрополитMitropolit_Naum_rusenskiДнес, 5 април, новоизбраният Русенски митрополит Наум бе тържествено посрещнат от духовенство и миряни в своята епархия. По обяд Негово Високопреосвещенство влезе в границите на Русенската епархия при град Бяла, където архим. Виктор, потосингел на Русенската св. митрополия, връчи архиерейския жезъл на новия митрополит.

По-късно същия ден архиереят пристигна в Русе. Там той бе посрещнат от миряни, духовници и управници, сред които областният управител Венцислав Калчев и кметът на Русе Пламен Стоилов. С литийното шествие множеството се отправи към катедралния храм „Св. Троица“, където бе отслужен благодарствен молебен.

Оценявайки голямата любов, с която всички вие обдарявахте и продължавате да обдарявате моя пряк предшественик по катедра – Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, ще се старая да му подражавам в дела, разпоредби и взаимоотношения, като моля и всички вас да не ме забравяте в своите молитви“, каза новият Русенски митрополит пред своето паство.

Бе огласено и послание към клира и паството на Русенска епархия от името на Негово Светейшество Патриарх Неофит и Светия Синод, в което се казва: „Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества и добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните му черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност„.

Утре, от 9 ч. в катедралния русенски храм „Св. Троица“, Негово Високопреосвещенство ще отслужи първата си св. Литургия като Русенски митрополит.

Снимки: www.ruse-news.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...