В София ще бъде представен новият роман на Мартин Ралчевски "30 паунда" – новият роман на Мартин Ралчевски

Факт е, че през последните години много млади българи напускат страната с надежда да намерят по-добър живот на Запад. Какво губим и какво печелим зад граница? От какво се лишаваме и какво придобиваме? Темите са деликатни, защото съвременните хора сякаш предпочитат да живеят, както се казва "за мига". Съвсем не са много тези, които си задават въпросите: защо съм тук, на къде отивам, и какъв е смисълът на всичко?

Героите в романа ми преминават през много трудности, изпитания и търсения, но накрая успяват така да се каже да намерят себе си. Но остава въпросът – каква е цената?

Според мен твърде вероятно е, когато читателят прочете романа да си каже две неща. Или че това са пропиляни животи, или напротив – че това са животи, които подбуждат към подражание и то най-вече заради описаните реални чудеса в тях.

Не съм се опитвал да вменявам идеи, но съм оставил всичко на преценката на читателя. Затова мога да кажа, че се надявам всеки сам да почувства и разбере, че описаният живот на главния герой не е бита карта, но е точно обратното – това е един истински подвиг.

Мартин Ралчевски

За автора

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Завършил е теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на романите „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“, както и на много публикации в различни вестници и списания. Някои от тях, като: „Ще изчезне ли българският народ“, „Коледа без Бог“, „Завръщане в България след 200 години“, „За Америка без розови очила“ и „Емигрант“, са добре познати на българските читатели.
,,30 ПАУНДА“ е неговият четвърти роман.

Другите за романа

Иван заминава за Англия, за да се загуби. Джак напуска Англия, за да се намери. Носталгия, падения, кръстопътища… Разбити мечти и неочаквани обрати. Едни подхвърлени 30 паунда. Два живота преобърнати с главата надолу. И всичко това, когато пътят напред свършва, а назад не можеш да се върнеш. Когато не вярваш в съдбата, но тя напук продължава да вярва в теб!

Д-р Стенли Гьошев,
Екситърски Университет

Емиграционният поток от млади българи повлича и студента Иван. Озовавайки се в чуждата страна, той се оказва под голям стрес и, подобно на много емигранти, заживява труден и самотен живот. Случайна среща става повод за приятелство между него и странен англичанин. Англичанинът е преситен от материалното и търси отговорите на вечните въпроси. За да му помогне, Иван го подтиква да посети Света Гора. Англичанинът заминава от любопитство, но там се случва непредвиденото. Той се преобразява вътрешно и става монах. През този период Иван изпада в недоимък. И точно когато и последните му надежди гаснат, англичанинът се завръща, носейки отговорите за смисъла на човешкото съществуване, а също и една неочаквана новина.

В романа се сблъскват два ценностни модела – на човека от Изток, който, мечтае да постигне материално благополучие, и на човека от Запад, който е задоволен материално, но се чувства духовно объркан.

Иван е олицетворение на наивната мечта на повечето български младежи, които вярват, че животът зад граница е прекрасен. Англичанинът пък е прототип на реален човек, от живота на който всеки би могъл да извлече полза.

Д-р Росица Колева,
Ортодоксия
Варшава

Разтърсващ и пречистващ роман!

Уилям Сандърс,
Обзървър

***

Представянето на романа ще направи д–р Десислава Пулиева в София на 26-ти юли от 18.30 ч. в книжарницата на “Сиела“ в подлеза на Софийския университет. Заповядайте.

Откъс от романа можете да прочетете от този линк >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...