В Шоуто на Слави обвиниха митрополит НатанаилaltВ популярното предаване на bTV „Шоуто на Слави“ тази вечер (17.12.2009), което беше рекламирано под наслов „Мръсните тайни на църквата“ бяха изказани сериозни обвинения към Неврокопския митрополит Натанаил относно убийството на о. Стефан Камберов от „алтернативния“ синод на Инокентий през 2002 г.

Предаването включваше участие на доц. Дилян Николчев, преподавател по канонично право в Богословския факултет на Софийския университет, Христо Латинов, адвокат на разколническия синод, както и записаните изявления на единия от осъдените свещеници, участвали в убийството, който в момента излежава присъдата си в затвора в Челопечене.

Според разказа на свещеника и цитирани показания на свидетели и участници в престъплението, митрополит Натанаил е възложил връщането на църковна собственост от владение на разколническия свещеник на „наказателна група“ свои подопечни свещеници, като най-вероятно е бил наясно с възможността за извършване на тежко престъпление от тяхна страна. Осъденият също така заяви, че непосредствено след откриването на трупа на о. Камберов е провел телефонен разговор с митрополита, който го инструктирал да не уведомява веднага полицията и да уреди нещата така, че трупът да бъде открит уж случайно от нецърковни лица.

Митрополит Натанаил беше обвинен за това, че не е предвидил, при условие че е бил в състояние да го направи, извършването на тежкото престъпление, както и че с действията си впоследствие е демонстрирал воля по-скоро да прикрива извършителите, отколкото да съдейства на правосъдието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...