Голям некропол от 14 век открит на Перперикон 

Източник: News bg

Ръководителят на археологическите разкопки на Перперикон Николай Овчаров съобщи, че в подножието на средновековната крепост е открит голям християнски некропол от втората половина на 14 век.
Откритието е на археолога Хитко Вачев, изследовател на паметници от късното Средновековие, който от тази година работи в екипа на Овчаров.
При разкопките в подножието на крепостта Вачев е открил 15 гроба, които се оказали част от голям християнски некропол, попадащ в очертанията на селище край крепостните стени.
Изследователите са установили, че в гробовете били погребани мъже, жени и деца с разчленени тела, които вероятно били екзекутирани по време на обсадата на крепостта от войските на турския емир Орхан през 1362 г.

 

„Проучвам средновековни некрополи от 15 години, но това е най-драматичната и емоционална находка, на която съм попадал", коментира Вачев. По думите му, масовите екзекуции са били предприети от нашествениците, за да сломят съпротивата на защитниците на обсадената крепост.
Според Овчаров новооткритият християнски некропол е поредното доказателство за трагичните събития в Източните Родопи по време на османското нашествие, описани от Антон Дончев във "Време разделно".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...