Да кажем „Не!” на ХелоуинМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Петър Николов каза:

  Поздравления за текста и инициативата!

 2. Ника каза:

  Да кажем.

 3. обливион каза:

  Днес в Хелоин,утре в Гей-парада! На това учи децата си ,,православна “ България! Недейте да мислите ,че нямат общо двете мероприятия.И двете почитат един и същи господар!

 4. lightwave каза:

  за жалост обществото върви към заблудата със все по голяма скорост – дано бог просветли невиждащите действителността – това хелуин е амириканска измислица а всяко зло идва именно от америка (филми политици традиций и тн). Православния български народ е забравил кое го е спасявало хиляди години от изчезване и не си почита вярата ами почита Американските Тъпотии от които единственно губи мозъчни клетки. Питайте в съвременното общество колко хора знаят кой е покръстил българите , кой е създал българската азбука , някой може и да ви отговори но този някой познава ли си историята познава ли си миналото като нация , силно се съмнявам че много от съвременните младежи а и не само младежи са запознати с историята на България , и именно в момента умишленно искат да ни накарат да я забравим за да забравим кои всъщност сме ….

 5. Ангел Ангелов каза:

  Печена тиква вместо фенери и призраци.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=527426340682939&set=a.357908640968044.84372.356272027798372&type=1&theater¬if_t=photo_comment_tagged

 6. Росен Стаменов каза:

  Кои от западните страни, които празнуват хелоуин / нарочно го пиша с малка буква/, празнуват Баба Марта, Цветница, Благовещение, Заговезни, Кукери и т.н? Нима нашите празници са по-малко достойни от един просташки тиквен хелоуин? Не се учудвам! Жалко за подрастващото поколение. За 24 май не виждаме вече учениците да се обличат като приказните герои от нашите приказки, но за сметка на това за хелоуин всички са се направили на изроди с тиквени фенери! Срам и позор за всички Българи празнуващи такъв жалък, пошъл маскарад! Не бих го нарекъл празник! За това никой не ни уважава като нация! Давай, народе….хелоуин, свети валентин, курбан байрям, рамазан байрям и де що има такива празници да ги тачим повече от нашите! Няма да се учудя ако след кичовите хелоуински одежди и тиквени фенери, утре наденете шалварите и се закичите с фесове…нали трябва купон да става!

 7. Милен Николов каза:

  Напълно подкрепям и се присъединявам към инициативата. Благодаря на „Вяра и общество“ – за пореден път бъркате в раната, Дано се замислят повече хора за това защо се честват първо езически, след това – чужди изобщо на традиционната култура на българина, празници!
  Защото сигурно си умираме от щастие да пълним джобовете на търговците за евтини джунджурии? Или да се покажем големи европейци, приемайки за доказателство един празник, който е традиционен на една изолирана национална култура, но категорично не и общоевропейска???
  Аз съм с „Вяра и общество“ !

 8. Димитър Димитров A каза:

  Едно не мога да разбера, защо е тази истерия Хелоуин? Колко американеца сте виждали с кукерски костюми, маски и звънци да обикалят из градовете си? Продажници с къса памет! Скоро ще подменим 3 март с 4 юли. Tова е част от процеса по подмяната на ценностната система на българина. Докато продължаваме да мислим, че с разрушаването на паметниците ще заличим историята, ще бъдем жалък народ. И няма защо да се чудим как така децата нямат уважение към национални светини като Левски, Ботев и т.н. Защо да имат, когато от 20 и няколко години стават свидетели на това, как родителите им неистово унищожават паметници, съградени с потта и парите на бабите и дядовците им. Времето е изминало и унищожавайки неговите паметници не променяме нищо, напротив, губим историческа памет. Така традиции не се изграждат. Така се създават немислещи електорални и данъчни единици, които лесно се манипулират и не им прави впечатление, когато ги определят като „ресурс“.

 9. Георги Николов каза:

  Хелоуин е езически, келтски празник, съвпадащ с Кукерските игри у нас. Същите „страшни“ маски и костюми, но вместо старобългарска традиция, се правим на келти. Жалко. Би трябвало нашето българско православия да е така критично и към кукерските игри, ако е истинска вяра.

  Вместо това, българските попове ядът и подпийват с хората по селата и се веселят.