Детска иконописна изложба отваря врати на ЦветницаНа Цветница (28 март от 11:00) учениците от детската школа по иконопис „Захари Зограф” и по дърворезба в София и тази година ще открият поредната си изложба. Освен младите таланти в изложбата ще участват и курсистите от школата по иконопис за възрастни.

Школата е създадена преди единайсет години в „Енорийски център „Покров Богородичен” към храм „Покров Богородичен”, с ръководител Младенка Ланджева. На изложбата ще бъдат представени икони на младите зографи, рисувани по каноните на Църквата; учениците ще изложат и свой витражи, както и хоругви, рисувани от всички деца.

В школата и до днес се обучават наследниците на Захари Зограф – деца на възраст от 7 до 18 години. Някои от децата посещават курса от самото му създаване.

Учениците в школата се учат не само как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската, да смесят цветовете, а и какво рисуват. Учителката по вероучение Вера Жекова им помага да разберат повече за празниците в църквата и ги запознава със житията на светците, които рисуват. Децата избират кого да нарисуват именно в часовете по вероучение.

По традиция всяка година учениците от детската школа по иконопис „Захари Зограф” подреждат експозиция от свои творби, рисувани през последната учебна година. Свои икони излагат и възрастните от школата по иконопис, както и учениците по дърворезба. Сред посетителите на изложбата и тази година ще са възпитаници на Дома за деца, лишени от родителска грижа „П. Р. Славейков” – София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...