Дирекцията по вероизповеданията предупреждава Десислава ПанайотоваМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  просто не е за вярване, че и това се случи в България! шок и ужас! да се спазят нечии (религиозни) права: моля редакцията да напише освен датата, месеца, годината и часа, минутите, сукундите на постъпването на тази новина. това е безпрецедентен случай в българската история.

  разбира се г-жа пулеува никак няма да си вземе поука от това, защото тя е твърде изтъкнат и дълбоко проникновен богослов, нито ще престанат квалификациите спрямо всички останали религиозни общности (това изобщо не трябва да се очаква от православна страна) но е интересно като факт; това все пак, дори и бутафорно, се оказа възможно в страна като България.

 2. Дон Кихот каза:

  Деси е права. Тази лъжецърква изобщо не трябва да е регистрирана. Но където шурти златната река, проблемите за регистрация биват пометени. Нъл тъй, другари от Дирекцията?

 3. Kakvo e istina? каза:

  Живо доказателство, че проблема на България са пенсионерите.

 4. lyublyana каза:

  Незнам дали „проблемите идват от пенсионерите“…или има един Закон за вероизповеданията, който добър или лош- трябва да се съблюдава.
  Четете внимателно този Закон и разбирайте според силите си написаното там.Ако някой не разбира- Дирекцията му дава нужното съдействие.

 5. Рътеп каза:

  лелееее, още малко остава и ще започнат нас да гонят (православните) и то точно тази дирекция! И то точно чрез този закон!

 6. refab каза:

  това интервю, но тази възможност я няма, струва ми се-не може, на практика, да се намери този брой на вестника…

 7. Дон Кихот каза:

  Във Видин ще служат литургия нощем и ще раздават Причастието в ръка:

  http://www.dveri.bg/content/view/7444/29/

  Каква е разликата между католиците, лутераните и вас? Има ли изобщо разлика?

 8. refab каза:

  От статията в „Двери БГ“:
  „Богомолците, които желаят и имат духовната нагласа, могат да пристъпят към свето Причастие, което ще бъде предлагано на вярващите по онзи начин, по който са го приемали светите апостоли.“

 9. Valentin Velchev каза:

  Струва ми се, че п-р Г. Бакалов доста преекспонира думите на г-жа Пулиева. Ето какво казва тя по отношение на „Слово на живот“ (сега ХЦ „Прелом“):
  „Имаме и опасни тоталитарни общности като бившите „Слово на живот“, които са се прелели в други религиозни групи, като някои от тях гравитират около името на пастор Георги Бакалов. Той беше основното лице на „Слово на живот“ някога.

  – Постъпвали ли са при вас оплаквания?

  – При нас в центъра са идвали родители да се оплакват, че детето им се намира в пълна зависимост, в частност от християнския център „Прелом“, който е неправителствено сдружение. Центърът всъщност е свързан с името на пастор Георги Бакалов. От Габрово също сме имали оплаквания, свързани с практиките на подобни общности. Получихме сигнали, че са правени внушения и са се отправяли заплахи към хора, които искали да се откажат от едно от протестантските движения там. Тези, които не са се завърнали към групата, дори са били подложени на проклятия от страна на лидерите на сектата.

  – Какви са тези проклятия, само на думи ли?

  – Проклятията не са съчетани само с думи, но с конкретни действия – събирания на общността, така да се каже се е извършвала мисловна атака на човека от разстояние. Например някои от пострадалите са изпитвали силна мигрена в продължение на няколко месеца, вследствие на стреса, който са преживели, докато са били в групата.“
  Виж: http://docs.google.com/View?docid=dzvqj29_10836qk55fm

 10. Valentin Velchev каза:

  Виж и неговия пространен отговор:
  http://www.apostolos.bg/index.php?id=6736350374545703398?v=2

  Аз изобщо не се учудвам на думите й, като имам предвид какви тревожни феномени, свързани с това движение, описва Волфганг Бюне в книгите си „Игра с огъня“ и „Благословението от Торонто“. Тя дори е била твърде щадяща към тях. Ако прочетете тези книги ще ви се изправят косите. При това В. Бюне е бил твърде обективен в преценките си, защото до сега никоя харизматична църква не го е обвинила в преиначаване на фактите.

  „ХЦ Прелом“, „Ново поколение“, „Алфа и омега“ и др., принадлежат към т.нар. „Движение на вярата“. Най-добре човек може да се ориентира за неговия култов произход от книгата на Д. Р. Макконъл „Друго Благовестие“. В нея той детаилно описва историческата връзка на „Движение на вярата“ с метафизичните култове „Християнска наука“, „Нова мисъл“ и др., като в края се спира на техните учения и доказва, че те са гностични и окултни.
  Аз нямам лошо отношение към п-р Г. Бакалов като човек. Дори смятам, че поради липсата на християнско образование, той се е подвел по това движение. Затова съм готов да го предизвикам на открит и честен диалог, например в т. нар.“Червената къща“. От моя страна няма да има никакви обидни квалификации, „удари под пояса“ и пр. Смятам, че християните трябва винаги да помнят думите на св. ап. Павел: „с кротост да увещават противниците, та дано би им дал Бог покаяние“ (ІІ Тим. 2:25).

 11. hoho каза:

  Много важно е кога е даден отговорът от дирекцията. ако е преди пенсионирането на ИЖД – да му тежи на съвестта, ако е след – отговорът няма тежест.
  Но и в двата случая тая д.у.п.е.д.а.в.щ.и.н.а ще ни докара огромни беди. Трябва ли да пожелаваме децата на хора, написали такива отговори, да влязат в разни секти, та да стане ясно що е секта?
  „О, неразумни и юроде…..“ – този израз е напълно валиден и днес, и за вярата….

 12. lyublyana каза:

  Рътеб, с този закон едва ли могат да гонят православните- за изказани мнения/надявам се,че не!/…но трябва да сме справедливи и прецизни и когато искаме да защитим православието и обществото от секти,и трябва да приложим Закона…се получава“нож с две остриета“/,затова казвам всеки да чете и да разбира според силите си- незнам тези дето са го приели какво са разбирали?!/