Дискусия за зависимостите и представяне на книгата „120 въпроса и отговора…“ на Владета Йеротич предстои в „Къща за птици“

Zavisimost

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. (I Кор. 6:12)

Проучвания за последните 3-4 години показват, че всеки четвърти тийнейджър у нас употребява алкохол, цигари или наркотични вещества. През 2012 г. изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) класира България сред първите пет държави в Европа по прием на амфетамини сред 16-годишните.


В търсенето на причинно-следствените връзки за това състояние, в своята последна книга, излязла на български – „120 въпроса и отговора от християнската терапевтична практика“, сръбският психиатър Владета Йеротич пише: „Как младите днес „разрешават“ своето разпознато и неразпознато безсилие в бунта? Най-често с дрога, алкохол, престъпност и безразборен секс. Когато се стигне до песимистичното откритие,Vladeta Ierotich че всеки индивидуален, а и колективен бунт е безплоден… голямата опасност е на прага, и у този млад индивид, и в такова общество Танатос става по-силен от Ерос, самодеструкцията преобладава над самоизграждането, отчаянието става по-силно от надеждата…“.

Какъв е пътят за изход от зависимостите, който се разкрива от перспективата на християнството? Според Владета Йеротич дълбинната причина за попадането във властта на различни зависимости е загубата на смисъла на живота, вследствие на продължителна екзистенциална фрустрация и екзистенциален вакуум. Най-добрият път към излекуването е връщането на смисъла на живота, придобиването на „воля за смисъл“. Сръбският изследовател е убеден, че страдащият от зависимост се нуждае от някакъв драматичен катарзис, за да пожелае своето лично преобразяване, да премине от един „вехт“ към „нов човек в Христа“…

Провокирани от творчеството на академик Владета Йеротич, което прави мост между психологията и богословието, издателство „Омофор“ и Православие.БГ ви канят на първата за 2016 г. дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ по темата „Свобода и зависимост“ и представяне на книгата „„120 въпроса и отговора от християнската терапевтична практика“. Очакваме ви!

 

Участници

Maryan StoyadinovДоц. д-р Мариян Стоядинов
зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 


O. Zoran MamuchevskiСвещ. Зоран Мамучевски

свещеник към храма „Св. Трисветители“, Горна Оряховица,
докторант по пастирско богословие към Великотърновския университет

 

 

ivo.yanevГл. ас. д-р Иво Янев
преподавател по пастирско богословие в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 22 януари (петък) 2016 г., 18:30 ч.

Коментари

коментара

Близки теми: