Дискусия: „народът Божий” да определи кандидатите за патриарх?



Искате ли при избора на нов патриарх да няма задкулисие и да възтържествува съборният дух на християнството? „Народът Божий”, т.е. всички духовници и миряни на БПЦ, а не Светия синод – да определи тримата кандидати, от които Патриаршеският избирателен църковен събор да избере патриарх на Българската църква?

Или да поверим избора на кандидати за патриарх в ръцете на Светия синод, както повелява уставът, но не предпазва от котерийни митрополитски борби?

Тези въпроси ви зададохме преди седмица с желанието да повдигнем дискусия за възможността тримата кандидати за патриарх да бъдат посочени от всички членове на Българската православна църква. Какви тенденции очертават резултатите от нашата анкета и кое е по-важно – съборният дух на църквата или нейният устав – за всичко това ще говорим с нашите гости в предаването: проф. Калин Янакиев, анализатора д-р Огнян Минчев, йеромонах Никанор от Църногорския манастир, писателя Николай Савов от Варна и свещеник Владко Тасков от Сандански. Ще чуете още мнения на зрители, свещеници и богослови.

Всичко което Ви вълнува по тази тема можете да споделите предварително във фейсбук: Viara I-Obshtestvo или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а след това и на живо в предаването на телефони 02/ 9444 999 и 02/ 814 2551.

Гледайте ни, очакаваме Ви!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...