Днес се открива Шестият църковно-народен събор на БПЦМоже да харесате още...

28 Отговори

 1. semo_semkov каза:

  За съжаление, енорийските свещеници и църковни настоятелства не са били запознати с това, кои са излъчените от епархията им лица-клирици и миряни, да участвуват в църковния събор. При това обстоятелство,/ както се случва и при държавното управление с дейността на народните представители-представляващи мнението на народа?!/, делегатите на събора е възможно да не са запознати реално с „болните“ въпроси и насъщните нужди на православното паство в БПЦ. Изхождайки от това обстоятелство, делегатите ще обсъждат предложения направени преоритетно от висшето духовенство, в лицето на работни екипи, изградени по тяхна поръчка, от което следва, че решения та на събора ще са едностранни и полу-нагодени. Т.е, няма да се разгледат вероятно, множество вопиющи проблеми в БПЦ, което следователно ще придаде на събора една фиктивна деятелност, прахосване на църковни пари без полезен резултат. Забелязва се някякъв неоснователен „страх“, архиерейте да не загубят някак авторитарната си власт в духовно и икономическо отношение в епархията си.Къде тогава са нуждите на енорийските свещеници-със заплати от по 210 лв, на мирските християни-в жаждата си да бъдат предпазени от суеверия, от объркване поради съществуване на разнообразни богослужебни практики-прилагани от различните духовници, нуждата от ясни и гласни позиции на висшия клир по въпроси касаещи сектите, окултистите и проч.Липсата на яснаПРАВОСЛАВНА проповед в изяснение на Христовата вяра и Божествени истини.

 2. ta6evv каза:

  Напълно съгласен с горенаписаното.

  Предлагам да направим тук във форума една мини-анкета…..някой от четящитре знае ли,кой от неговата епархия ще е делегат на събора????Аз лично не знам от варненска епархия кой ще е удостоен с тази чест.
  А вие?

 3. iliana каза:

  нямам дори смътна идея по този въпрос. откъдето произтича въпросът защо съборът се нарича църковно-народен. формалният отговор е – защото така пише в устава. интересно е обаче защо така пише в устава :-).

 4. Atila каза:

  Нарастващо влияние на Ловчанския митрополит, къде го? Зад него била РПЦ? По същия начин РПЦ може да бъде зад 97% от митрополитите ни, ами те с две-три изключения са руски възпитаници. Инвеститорите от Русия, Украйна и др. страни с неясен произход на капиталите ще застанат зад Варненския митрополит. Да не забравяме, че той подари 4 милиона лева от БПЦ на тези инвеститори, влагайки ги по най-добрия начин (ставайки акционер) в създадената от негови близки Ортодоксална банка. Управляващата партия ще застане зад Пловдивския митрополит, нали те си го назначиха. Старозагорският ще има невидимата, но твърде реална сила на българския крупен бизнес обединен в различните масонски прояви. Дядо Натанаил пък е отдавна изолиран и няма никаква сериозна митрополитска подкрепа. А и въобще откъде на къде гърци и руснаци ще командват ставащото в БПЦ?
  Идея! – Защо не изпратите човек на събора да изпраща автентични неща? Вижте колегите ви от Двери, колко адекватни и интересни неща са пуснали…

 5. iliana каза:

  понеже едва ли има ваш коментар, в който да не ни препоръчвате да се поучим от „колегите си“ (с изключение на коментарите, в които ни обвинявате в несъществуващи грешки) питам се защо си губите времето да четете тук?! естествено че на добро възпитание не може да бъде научен човек, но поне да спазва някакви етични правила – предполагам да. дано не ме опровергаете.

 6. Chorbalan4o каза:

  вие сте явно безгрешни и неподлежащи на критика… Атила, не им разваляй комфорта на хорицата… Християни сме все пак!

 7. Atila каза:

  Простете, ако съм ви лично засегнал. Все пак, защо не се опитахте да опровергаете, написаното от мен по-горе, а гледате етичната страна на въпроса? Добре, щом искате да се занимаваме с етиката и произтичащото от нея, да ви попитам, защо не посочихте, че сте пейснали от колегите си от Двери, както дневния ред на събора, така и словото на патриарх Максим. Не че сте длъжни, но така щеше да е по-етично, нали на това държим? Няма смисъл да ми доказвате, че двете неща са си ваши, защото няколко грешки, които забелязах, когато снощи Двери публикуваха текстовете – реципрочно словото на патриарха тази сутрин се появиха съвсем изненадващо и у вас? Опитайте се да ме опровергаете? И мисля прекалено строго ме съдите, казвам неща, които виждам, които знам, че са така и които се набиват при прочит… Относно възпитанието ми, кой и къде е критерият?
  С приятелски поздрав!

 8. iliana каза:

  горния коментар написах преди да прочета вашия, но изчезваше по технически причини.
  нямам представа откъде е произлязъл текстът, който е публикуван при нас. надявам се андрей да се включи и обясни, ако държите на това.

  съмнявам се някой да го е пейстнал от двери, твърде често в началото на работата ни сме попадали под обстрела на подобни несъстоятелни обвинения от представители на въпросната медия. ако може да преодолеем конкурентната тема, ще е добре за този разговор. и изобщо.

  така че, с една дума – определено не вярвам в дверянската следа…:-). по скоро е бил разпространен някакъв текст, предполагам. но не знам. а по останалото няма какво да добавя.

  поздрави

 9. Atila каза:

  Не държа да правите справка, целта ми не е било да търся нито провокация, нито да ви обидя! Засегнах се, когато вие ми заговорихте за етичност и реших да ви покажа нагледно, че не сте много права. Естеството на работата ми и дългогодишния опит в работата с всякакъв вид текстове имат за последица, че често един бърз поглед върху нечия работа ми е достатъчен да разбера, кое откъде и как е дошло! Уважавам личният ви труд, както и този на хората, с които работите, ако съм правил забележки, то не е за да ви обидя, а да дам някаква насока. Една новина може да бъде просто преведена, но сериозността изисква тя да бъде проверена по няколко допълните източника за да има максимален баланс… Конкретно това ми беше забележката за храма в Бари! Много издания пуснаха новината така, че хората останаха с впечатление, че руснаците получават всичко около храма, но не и самият храм. Ако съм дал връзка към колегите ви от Двери, то не е за да ви противопоставям, просто те са единствения друг български сайт работещ в същата област! Съгласете се, че няма да ви е по-приятно, ако ви насочвам към в. Дума примерно? Ще се постарая за в бъдеще да редуцирам коментарите си и да избягвам всякакви асоциирания с други медии. Ако държите разяснение и по-другите ми коментари, с които съм ви засегнал, готов съм при подходящо време да ви ги дам?
  А темата за Събора мен лично живо ме интересува, защото с подготвените промени в този устав, се подготвя нещо много опасно и пагубно за БПЦ.
  С най-добри пожелания!

 10. andrey каза:

  Атила, имаме си човек в Рилския манастир на събора – Ани Борисова. Всички материали са изпратени от нея. Нe сме пействали нищо. Трябва да се избавим най-после от тази упорита недоверчивост и подозрителност към всекиго и всичко, която е толкова характерна, кой знае защо, за нас, православните… Поздрави

 11. Atila каза:

  нямам причина да се съмнявам в искреността на думите ви. Вероятно и двамата сме били подведени от вашия кореспондент. Явно и на вас ви е направило впечатление, това което и на мен в „Словото на патриарх Максим”, където българското И, беше заменено с латинското u, и което вие побързахте тактично да отстраните. Е, нека има и такива шеговити закачки, защото това според мен е като затишие пред бурята, която вещае събора и така предложения проектоустав.
  Поздрав!

 12. kosio каза:

  Атила, на път съм да ти основа фен клуб, наминавай по-често и на нашите форумни честоти. Нямаше да забележа, че и тук има пейстната версия на наш текст, ако не беше ти. За разлика от случая с „u“-то, тук вече не сме залагали капан, а го заложихме без да искаме. Тази вечер един от редакторите тръгна да сменя дълги с къси тирета, но не го довърши докрай и гледам, че се е получила доста специфична комбинация. Вече си направих screenshot за личната си колекция 🙂 Понякога влагаме код и без да искаме да кодираме 🙂

 13. iliana каза:

  ти май сериозно смяташ, че някой ти се връзва на историите?! както виждаш екипът на този сайт е твърде търпелив към конспиративната ти литература, но все пак – в разумни граници. дай си сметка, че тук не е форумът на двери, където може да бъде и бива изтрито всяко мнение, което противоречи на официалната версия ;-).

  поздрави

 14. Chorbalan4o каза:

  Колкото и да не ми харесват въпросните модератори и администратори на двери.бг, Атила и Косьо са прави. Това „u“ и аз го видях, а кой е виновен за цялата ситуация си е ваша работа.
  Все пак аз си предпочитам pravoslavie.bg. И аз не желая да се правят конфликти между двата сайта, но прехласването по харизматични амбулантни търговци на благодат не ми е по вкуса.

 15. iliana каза:

  сега виждам поста ви. учудена съм, защото не срещнах подобно „и“ в нашия текст, а бях пред компютъра точно когато колегата по- горе публикува шокиращото си разкритие. :-). разбира се – побързах да проверя.

  все пак, това че някой е видял мистериозното „и“ ме кара да се замисля. и да ви обещая че ще говоря по въпроса с ани, както и ще я помоля лично да коментира неприятните обвинения. да, изглежда е важно да се установи безспорно какъв е случаят, с надеждата това да успокои „обективните“ критици. 🙂 и да ги направи истински обективни, в което се съмнявам обаче.

  поздрави

 16. los lobos каза:

  Атилче,

  Ортодоксалната Банка де е, сине…

  Дядо ти Кирил става бизнисмен, тъй ле ?

  За Галактион ли говориш… Имал подкрепата на масоните… Ти луд ли си бе ? Целият Свети Ситод в пълен състав обяви решението му за нелегитимно.

  Владиката Кирил го избутаха напред, нищо повече. Сега, изобщо не се ползва с доверието на повечето от итрополитите, които решаватв БЛЦ.
  Пиле, много ти е стара информацията онтосно това. Явно не си в час.
  Натанаил изобщо не е изолиран. Едитственото, което успя да напрани дядо ти Кирил е да ръкоположи Наум за епископ.

  Ще те помоля, бате, друг път да се изказваш по-подготвено !!!

 17. iliana каза:

  не се смятам за безпогрешна, чорбаланчо. Впрочем благодаря за умалително-снизходителното отношение към нас, хорицата.

  Съзнавам напълно, че с горната забележка рискувам именно такива коментари като твоя, но я написах, защото съм убедена в нуждата от нея.

  Нямам време да търся в архива всички коментари на атила, които да илюстрират това, но мога да дам няколко примера, които помня отскоро, защото не обичам да говоря необосновано.

  – Отразяването на посещението в Есекс: куп „неточности” които са точности, като например забележката за статута на манастира, която е неправилна – отразеното в текста е вярно; забележката че архимадрит захариас захару се повтаря в книгите си, затова да не пишем , че е издал няколко (колкото е издал) , а една (?!)
  – Или пък това – http://pravoslavie.bg/content/view/9703/233/– известно е, че подворие означава винаги храм и прилежащи постройки – може манастирски комплекс, може – не. И най-вече – преводна новина. Да не говорим, че събитието бе отразено при нас и по-рано.

  Сдве думи – не разбирам какво целят тези коментари, но знам какво постигат – възможността да обидят хората от екипа с презумпцията че действат некомпетентно. При това – твърдени неоснователно. Това е неетично и обидно. Както и твоят коментар.

  Поздрави

 18. kosio каза:

  Да, щях да забравя… Ако се съмнявате пък, че грешката е въведена в последствие при нас, само и само за да мога да се заяждам, защото съм много сташен… В конспирацията трябва да е замесен и gmail.com, където имаме пощенска кутия (обща за цялата редколегия), и където се архивира всяка редакция на текстовете ни. На всяка редакция е сложена дата и то не от нас, а от цяла верига mail server-и, които не са под наш контрол, така че мърдане няма, нали? Кофти капан.

  Колко просто беше просто да сложите – текстът е взет от Двери БГ и всичко щеше да е ОК.

  Благодаря Ви, че ме развеселите. Предайте моите благодарности и на загадъчната Ани.

 19. kosio каза:

  xxx

  *лични споделения – на лична поща.

  Иначе отнсно u-то, ето ви го – някак си (не знам защо) предположих, че някой след това ще изрази учудване и съмнение, дали въобще грешката въобще е съществувала, или се касае за оптична илюзия, затова преди да напиша „шокиралото“ Ви разкритие (благодаря, но чак пък толкова!), набързо насиснах и Shift-PrtSc. Мислех си, че ще се досетите от едно загатване на думата „скриншот“. Ето какво представляват тези „скриншоти“ (btw погледнете бързо и в кеша на google. Ако пак не разбирайте какво загатвам, питайте.)

  Та ето го, сложих го под номер 4:

  http://www.dveri.bg/images/stories/novini/pravoslavie-pak-kradat-chast-4.jpg

  Спомняте си номер 1, защото тогава пак се шокирахте много и пак бяхте ужасно, ужасно изненадана:

  http://www.dveri.bg/images/stories/novini/kradena-novina-ot-dveri.jpg

  Обещавам да Ви разясня въдиците и техниките за риболов при първа възможност, за да внимавате в бъдеще. Обещавам и да отговоря на подробно на всичките Ви питания и недоумения относно… как се изразихте „конспиративната литература“. Ако съм в настроение, може да напиша даже и една развлекателна статия по въпроса, но нека първо мине съборът, защото в момента имаме по-сериозна работа.

  Косьо

 20. los lobos каза:

  Абе Вие друга работа нямате ли си ? Това е официално комюнике на Светия Синод, а не статия на двери. Още малко ще кажеш, че и днемния ред е написан от двери.
  Абе Вие сте големи смешници…
  Пишете по-често актуални новини вместо да се занимавате с глупости !!!

 21. andrey каза:

  Направихме служебна проверка по въпроса. Фактите са следните. Наш представител в Рилския манастир е Ани Борисова, която диктува новините оттам по телефона. Речта на патриарха е била раздадена на всички журналисти, които са командировани в Рилския манастир да отразяват събора. Дежурният редактор е записвал по телефона речта, но поради неудобствата, свързани с този вид комуникация – бързо диктуване, на моменти лоша мобилна връзка, не е успял да запише правилно целия текст. Той е решил да възстанови пропуските в текста, като потърсил друга публикация в Интернет, и намерил такава в Двери. Поднасяме извиненията си по този повод на Двери, въпреки че речта на патриарха е официален документ и не е интелектуална собственост на Двери, освен ако те не поддържат, че са спийчрайтъри на Негово светейшество. Между другото, ако се сравнят двата текста на речта – в Православие БГ и Двери, ще се види, че има малки несъвпадения между тях, което показва, че източникът не е един същ.

 22. kosio каза:

  Въпросът не е в авторските права, а си е чисто морален. Странно е да обяснявам на едни
  християни, че между законно и редно няма тъждественост. В случая, когато определени документи очевидно са издирени трудно, съвсем редно си е да се цитира първоизточника. Всъщност какво ви обяснявам – много добре го знате, разбирате си го прекрасно, защото едва ли не сте чувал за златното правило на морала.

  В случая много по-забавно ми беше, защо отричахте и се гърчехте толкова дълго, болезнено и излишно. Това наистина ме развесели много, и друг път съм наблюдавал колко забавни могат да бъдат хората, когато се оплетат в собствените си илюзии… И колко големи последствия може да има едно „случайно“ натискане на клавиша „u“.

  Пожелавам ви успехи,
  K.

 23. los lobos каза:

  Смешник…забавно му било !

  Що не изнешен някоя новина от Събора…

  Смешник !

  Преписвач на официози !!!

  Знаеш лш кво „u“ ще ти сложа !

 24. iliana каза:

  включвам се и аз с извинения към който се е почувствал засегнат от екипа на двери. и най-вече към читателите. съжалявам, че колегата е погледнал така лековато на въпроса и е използвал този начин да сглобява разпространения текст.

  поводът е глупав наистина, но както се вижда с голям потенциал да бъде злепоставящ, което и се случи. както и да е – андрей е написал каквото е станало, всеки преценява.

 25. iliana каза:

  хубаво е, че такива светли моменти си преживял покрай тоя случай, както споделяш.

  наистина аз от скрийншотове не разбирам достатъчно. но като жена със сърцето си чувствам, че ако години наред човек е правил усилия да залага „капани“, „кодове“ „въдици“, „мрежи“, да сменя тирета, и-та и не знам какви други тихи и упорити занимания, справедливо е един ден този труд да бъде възнаграден. така че бих ти се извинила и на тебе, но ще бъде просто смешно в тоя радостен момент.

  поздрави

 26. los lobos каза:

  „В случая, когато определени документи очевидно са издирени трудно…“

  Програмата за Събора ли е издирена трудно !?
  Хе-хе, абе смехотворко. Що не кажеш нещо друго! Програмата е раздадена на всички участници предишния ден !
  Ей-й-й-й-й-й !!! Ще кажа дядо Неофит да бъде заменен от Двери !!! Смешници !!!!!

 27. kosio каза:

  … за мен случаят е приключен, просто остава под номер 4 в директорията ми. Стига да не се повтаря и да нямаме номер 5 и номер 6, повече проблеми на тази тема няма да има. На личните неща тук няма да отговарям, сами се самоизяждате, аз само ви го демонстрирах, при това достатъчно нагледно, надявам се.

  А златното правило на морала е (за Илиана, защото Андрей го знае) – не прави на другия това, което не би искал да бъде направено на теб. Влез в кожата на другия човек срещу теб и си помисли „приятно ли ще ми бъде, ако това се случи с мен

 28. los lobos каза:

  Предупреждавам те за спреш с твоите нагли коментари. Въпросът отдавна е приключен и това, че ти продължаваш разговора не е в твоя полза. Не се прави на светец, защото първи ти започна да се „радваш“. По-забавно му било… Никой не е отричал нищо, само че ти го правиш на „Източен въпрос“. Ако бяхме преписали твоя статия, щеше да имаш право на морално основание. Още веднъж ти напомням и ти не го отрече – това е ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА НА СВЕТИЯ СИНОД на БПЦ. За да кажеш, че ти си я писал означава най-малко да си епископ Наум. Осъзнай се човече. Това, че си главен редактор не ти дава основания да се правиш на такъв какъвто не си. Пак казвам – осъзнай се. Ти си този, който се заяждаш с нас. Надявам се, че най-накрая ти е дошъл ума в главата.