Днес храмов празник чества патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ 

С архиерейска света литургия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" бе отбелязан един от двата храмови празника, на втория по големина на Балканския полуостров храм. Освен днес Православната църква празнува паметта на светеца и на 23 ноември. Службата бе водена от Русенският митрополит Неофит в съслужение с епископите Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод и предстоятел на катедралата, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх, Левкийски Павел, представителят на Румънската патриаршия у нас прот. Нелуц Опря, столични свещеници и храмовото духовенство.
На днешния ден през 1724 г. руският император Петър Велики тържествено пренася мощите на св. Александър Невски в новата руска столица Петербург и ги полага в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра. На 30 август през 1924 г., е осветен храмът "Св. Александър Невски" в столицата, който и до днес е един от символите на града. Построен е в памет на цар Александър II, чиято армия освобождава България от турско робство през 1878 г. И въпреки, че храмът известно време носи името на светите братя Кирил и Методий, той е осветен с името на покровителя на цар Александър І – св. Александър Невски.

 

Прочуствена проповед за празника произнесе Негово високопреосвещенство митрополит Неофит.

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

4 коментара

 1. evfimiya каза:

  Koi e togava purviyat po golemina hram na Balkanskiya poluostrov? Zashtoto az v uchilishte sum uchila che purvi e Sv Alexandur Nevski. Daze sporih s edin surbin predi nyakolko godini koito tvurdeshe che Sv Sava e nai-golemiyat hram. Yavno sum se izlozila 🙂 No tova ne e nai-vaznoto…

 2. Heinie каза:

  Истина е, че „Св. Сава“ е по-голям, но той доколкото знам е построен наскоро, така че „Св. Ал. Невски“ дълги години е бил на първо място. А и да не забравяме, че не е все едно да построиш грандиозна сграда с модерни технологии и желязобетон и хора от целия град да носят камъни, за да помогнат за строежа. 😉

 3. Teodor каза:

  Какво съвпадение – 1724 – 1924 г. деня на освещаване на нашия прекрасен храм! Не е случайно, Бог допуска това, за дани посочи, колко е важно православните да сме единни и нациите ни да пребъдват, въпреки всичко!
  Не напразно Благоврният княз воин сега стои в този район, граничен на „тумора на цивилизацията“!

 4. Дон Кихот каза:

  В списъка на една нова окултна секта в София се споменава и лицето: „Ивайло Маринов 0888333889 Докторант по православна теология – СУ наивен“ (Непълен) списък на лидерите в ню-ейдж сектата “Тракийска църква – ложа Гайдарски”, подредени по сан и влияние. – http://www.occultism.biz/content/view/948/28/). Това вярно ли е или не???

Споделете в социалните мрежи