Днес Църквата прославя новопровъзгласения свети Серафим Софийски Чудотворец



Sv. Seraphim SobolevДнес – 26 февруари, в деня на неговото успение, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тържествено бе прославен новопровъзгласеният светец Серафим Софийски Чудотворец.

Тържествените богослужения бяха оглавени от Българския патриарх Неофит в съслужение с архиереи на Руската православна църква, българските синодални членове, епископи и свещеници.

Стотици миряни изпълниха катедралния храм и взеха молитвено участие в прославата на св. Серафим, слушайки молитвените слова на патриарх Неофит:

О, предивни Чудотворче, светителю отче Серафиме! Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и делата ти на милосърдие във временния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат. Ти от детство си просветен с Божията благодат, а в юношеството, придобил съвършен ум, младежите и девойките си поучавал на мъдрост. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и като добър пастир, който изрядно е пасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието.

Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, Който е винаги прославян и Комуто се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и Всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!

Sv. Seraphim Sobolev

Снимка: Десислава Панайотова, www.bg-patriarshia.bg

Вярващите чуха и хоровото изпълнение на тропара, кондака и величанието на св. Серафим. След края на светата Литургия, на миряните бяха раздадени иконки на новопровъзгласения светец.

Литийното шествие с иконата на св. Серафим (Соболев) от „Св. Александър Невски“ към Руската църква, което бе обявено по програма, бе отменено по неясни причини. Членовете на гвардейския оркестър, както и мнозина богомолци, не бяха разбрали за отмяната, тъй като повече от час очакваха тържественото излизане на архиереите с иконата на св. Серафим от главния вход на „Св. Александър Невски“, което така и не се състоя.

Обявеният според програмата кратък молебен, който трябваше да бъде отслужен около 11.30 ч.в криптата на Руската църква пред гроба на новоканонизирания светец , се измества за 16.30 ч.

Свети отче Серафиме, моли Бога за нас!

Ruska carkva

След края на тържествените богослужения, в двора на Руската църква вярващи чакаха на опашка, за да се поклонят пред мощите на новопровъзгласения за светец владика Серафим (Соболев)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...