Доц. Димитър Попмаринов е номиниран за наградата „Велико Търново“Преподавателят по старозаветна библеистика и декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Попмаринов бе номиниран за ежегодната награда „Велико Търново“.

Доц. д-р Попмаринов получи номинацията си за съществен принос в развитието на висшето образование, възстановяване и издигане авторитета на православието, православната просвета и живот, и утвърждаване на Велико Търново като образователен и православен център. Предложението за неговата номинация е внесено от Академичния съвет на Великотърновския университет.

Доц. Попмаринов е учен с международен авторитет, с участия в различни международни симпозиуми, изнасял е лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Москва, Ню Йорк и т. н. Той е основател и пръв председател на Православното движение „Свети Евтимий, Патриарх Търновски“, участва в основаването на фондация „Покров Богородичен“, чийто председател е и до днес. Благодарение на сътрудничеството на Великотърновския университет с фондация „Покров Богородичен“ е основан и Православният център „Проф. Тотю Коев“.

През 1991 г. по предложение на доц. Димитър Попмаринов Великото народно събрание вписва в Конституцията на България нова алинея 3 в чл. 13, която гласи, че „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание“.

Наградата „Велико Търново“ ще бъде тържествено връчена на 22 март, когато се чества празникът на града.

Източник: www.borbabg.com

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи