Духовенство и миряни изпратиха митрополит Кирил в последния му земен път8991Стотици миряни и духовници дойдоха днес от ранната сутрин в катедралния варненски храм „Свето Успение Богородично“, за да се поклонят пред тленните останки на митрополит Кирил.

За заупокойната св. Литургия и опелото пристигнаха почти всички членове на Светия Синод, с изключение на Пловдивския митрополит Николай, Плевенския митрополит Игнатий и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Опелото бе отслужено от Негово Светейшество патриарх Неофит заедно с български архиереи. „Всички сме в скръб, защото един ценен помощник в синодалния живот и на Църквата, си отиде от нас“, каза Негово Светейшество пред медиите за внезапната кончина на митрополита. За да се помолят за душата на своя събрат, във Варна дойдоха и представители на Руската и Румънската православни църкви. На опелото присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Прот. Василий Шаган от църквата „Св. Николай Чудотворец“ бе сред варненските духовници, дошли в катедралния храм да се простят с покойния митрополит. Запитан от репортер на БТВ с какво ще запомни архиерея, той сподели: „Нашата епархия изгуби един човек и пастир, който много добре знаеше пътя, по който трябва да се води Църквата. И затова винаги и решително отстояваше позиции, в това число и в Светия Синод. Това, че свещениците, които бяха неговата дясна ръка в нашата епархия, и те добре ръководеха своите енории, е свидетелство, че той им гласуваше доверие и ги водеше (в частност и мен) като личност, която наистина може да те подкрепи, в определени случаи и да те укори, но в същото време ни приемаше такива, каквито сме, насърчавайки ни да вършим своето дело, а това беше неговото дело като архипастир. Наистина се радвахме на това, че митрополитът благославяше социалните и просветните дейности в епархията ни, а нашата епархия се отличаваше с много нови решения предвид новото време, в което живеем. Просветната дейност, която той поде отпреди повече от 15 години, се изразяваше в много проекти, един от най-известните е Седмицата на православната книга. Този форум събираше много хора от България и от чужбина, сред тях имаше известни богослови и подвижници, в последно време ни гостуваха много монаси от Света гора. И това беше един символ за Варна, чрез който митрополитът искаше да помогне за духовното израстване на варненци…“.

Траурно шествие потегли от катедралния варненски храм към Алеята на митрополията в старите гробища на Варна, където бяха положени тленните останки на архиерея.

 

Снимка: БГНЕС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...