Духовно тържество в обновения Басарбовски скален манастир


На 27 октомври 2008 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи св. Литургия и водосвет по повод храмовият празник на св. обител – Св. Димитрий Басарбовски. Тази година се навършват 323 години от представянето на светеца в Господа.

На службата присъстваха многобройни поклонници от Румъния и България. Участваха свещеници от Русе, Шумен, Добрич и представители на Гюргевската епископия – игумена на манастира Комана и съветника по въпросите на манастирите.

Тази година, с Божията помощ, манастирът е основно обновен и благоустроен. Построени са две нови монашески крила и се строи нова обширна църква, посветена на славното Христово Преображение, която ще бъде завършена следващата година. Всяка година манастирът се радва на все по-голяма посещение и се утвърждава като духовен център с национално значение – все по-любима дестинация на българските и чуждестранни поклонници.

С особена почит към манастира се отличават румънските поклонници. Те идват тук като в свято място, където се е подвизавал великият Божий угодник преподобни Димитрий Басарбовски, чиито мощи днес се пазят в Патриаршеската катедрала в Букурещ и който се явява закрилник както на Румъния, така и на България. Той е и своеобразен духовен мост между двата православни народа. Както изтъкна игуменът архим. Емилиян, „Откакто по Божие благоволение получихме частица от мощите на св. Димитрий Басарбовски, тук се извърши истинско Божие чудо с възстановяването и благоустройството на манастира". Организира и се манастирско братство, а догодина, ако Бог е решил, манастирът ще има изцяло завършен вид.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...