Държавна сигурност и Църквата: поглед отвътреТази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме специалното интервю на Горан Благоев с Пражкия архиепископ Христофор – духовен глава на една от най-малобройните православни църкви в света. Ще научите малко известната история на Чешките земи и Словакия, ще чуете неговата лична история за контактите му с тайните служби на бившата Чехословашка социалистическа република. В интервюто става дума и за големите предизвикателства към съвремения вярващ, свързан с формализиране на човешките отношения, както и за същността на поста, който според архиепископ Христофор е не само въздържание от храна, но и преди всичко духовно вглъбяване и милосърдие.

По темата за бившата Държавна сигурност и БПЦ е втората част на разговора с бившия оперативен работник от ДС Бончо Асенов. Пред водещия на предаването той разказва за методите на вербуване на духовници и богослови и разкрива други подробности от неформалните отношения между клириците-агенти и техните „работодатели” от ДС.
Напомняме ви, че поредният брой на „Вяра и общество” ще се излъчи от 8 ч. в събота по БНТ-1. Повторението ще бъде на 2 март (петък) от 14.45. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (26 февруари) от 8.45. Можете  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” –  в сайта на БНТ www.bnt.bg. Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...