Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Св. Александър Невски“Може да харесате още...

7 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  „Съборът е на Илинден, защото църквата се казва „Св. Илия”. Селата наоколо си поделят един поп и когато той се появи, няколко бабички палват свещици. Всички останали – и българи, и цигани – са в евангелската църква.“

  http://www.novinar.net/news/snimka-ot-utre_MzQzODsxMQ==.html#comments1263879

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Пари, пари и пак пари! Всичко е луднало по темата за парите! А за какво ги употребяваме тези пари – дали да се усъвършенстваме или да се насладим в пълна сила на удоволствията на живота? И категорично възразявам да се събират пари за материални форми на култа. Славата на Бога е живеещият човек и в него следва да отиват ресурсите по стара българска християнска традиция. Защото в логиката на човешкото мислене според познатите логически и познавателни системи от опита на познатата ни човешка цивилизация, когато нещата с веровото убеждение на човека не вървят, то или представителите на религията нещо не са наред, или самата идея и учението на религията не е правилно и вярно. У нас, където няма съмнение в истинността на православието по традиция, когато има проблеми във вярата се сменя попа, а не вярата. По света обаче хората стават атеисти. След 3 Революции за 150 години нищо не знаем.
  http://www.bg-history.info/5269/Osnovni-tulkuvaniia-na-hristiianstvoto-v-bulgarskata-kultura.html

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Казвам го за последно като експерт по българистика, която никой не финансира в България, защото съм задължен на някои добри хора – изключително сложният казус на българската история и културология се състои в нашето усилие да бъдем истински православни без да бъдем византийци и да бъдем добри славянобългари без да бъдем зависими от Русия. Това е тънкостта и сложността на нашата автентичност и културно послание през вековете. Всичко друго е от лукавия, който днес фино ни сатанизира след като мина грубия период на атеизъм и антитеизъм на наивните и лесно манипулируеми български комунисти. А фината манипулация е стил от цитати и цитирането на целева подборка води до такива заблуди, в които откровената лъжа не може.
  http://lovechtoday.com/2010/11/%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0/

 4. Траянка Георгиева каза:

  Най-стария старец в България,
  който си износваше дрехите от турското робство,
  днес ми каза: Имам новина, Иисус Христос идва!
  Кога? – попитах го аз
  – Скоро! Една християнка ми каза,
  че когато вече няма зима
  и времето е само топло – тогава
  ще дойде Христос!
  Дядо Добри сияеше и сочеше слънцето,
  необичайно ярко в януарския ден!

  Това се случи 2007 година пред св.Неделя.

  Понеже бе посочена някаква сума, дарена от дядо Добри, бих искала да кажа, че вероятно даренията му са много по-големи от обявените, но от всичко, най-хубавото в случая е, че ТОВА СА ЧИСТИ ПАРИ!

 5. Православ Калайджиев каза:

  Траянке,

  Чисти пари е антином, който почива на латинската максима от преди Христа, че pecunia non olet. Вярно е, че д. Добри е страхотен и е направил нещо наистина много добро. Най-вече да покаже, какви трябва да бъдат владиците в БПЦ. Да дават повече, отколкото да вземат. Между другото, спомняте ли си, да сте чули изобщо български архиерей от сегашните да е дарил заплатата си, която по принцип не трябва да взима, защото е монах и е дал доживотен обет за нестяжание?
  Затова д. Добри сигурно някой ще го скрие много скоро, защото той извади очите на тия, на които джобовете са пълни, защото прибират това, което д. Добри им дарява.

 6. Траянка Георгиева каза:

  Да, Православе чула съм за архиерей даряващ заплатата си. Пишеше го в един сайт. А когато, журналисти попитаха архиереят, той отговори, че лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната. В смисъл, че благотворенето трябва да е тайно.

 7. Силвия Томова каза:

  Ами хубаво е че сърцето на тоя човек е толкова голямо.Но кои ще се погрижи за него самия.Тия дето взеха прите му не се ли сетиха поне едни обувки да му купят и палто за зимата.Явно той сам не се сеща за себе си.Той можа да даде всичко което има-а тия от храма като взеха парите поне 50 лв.не можаха ли да отделят за обувки!Или друг просяк с голямо сърце да доиде да се сети!!