„Една църковна структура като Македонската, с 50-60 годишна история, не би могла да празнува 1000 години съществуване“В този брой ви предлагаме:

  • „Ако загърбим светата Литургия, няма да бъдем общност, чрез която се обединяваме в Христа.“ – специално интервю на Горан Благоев с Русенския митрополит Наум по случай неговата 50-та годишнина. Чуйте какво смята един от младите български архиереи за отношенията между БПЦ и МПЦ; за специалното му отношение към литургиката; за обичта му към историята; за неговия родов корен; за морето, край което е роден и най-вече за убедеността му, че „чиляк на 50 не се счита за стар“.
  • Изопачава ли Македонската архиепископия църковната история на Балканите? – разговор с проф. Христо Матанов и с публициста Николай Кръстев по повод най-новото решение на МПЦ да си присвои и титула архиепископия на Първа Юстинияна. Това е названието на древна църковна структура, която няма нищо общо с Архиепископията на Охрид и на цяла България, каквото е названието на институцията, за чийто наследник се смята църквата в Македония. Със своите събеседници водещият на предаването ще търси отговор и на въпроси като: дали с това решение македонският Синод не прави завой от БПЦ към Цариградската патриаршия, до колкото Първа Юстинияна се смята за нейно духовно наследство; може ли да се очаква, че даването на автокефалия на църквата в Украйна ще отвори пътя за автокефалията на МПЦ и доколко това съвпада с интересите на Българската патриаршия?
  • „Зове овцете Си по име“ – Теодора Димова представя най-новата си книга.

Може да зададете въпросите си на страницата във фейсбук на „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, вече с новия начален час на предаването – 14.00!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...