Експрес: Мистерия с парите от чудотворните икониМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. faf каза:

  За благочестивите,които тук показват своето благочестие ще си позволя да направя една проста сметка.Един килограм църковни свещи(400 бр) има продажна цена от 40.00 лв.При един тон църковни свещи,продажната цена е 40 000 лева.При текучество от 150 000 богомолци закупили средно по пет свещици общото количество на църковните свещи е 1 тон и 870 кг.Или в лева са 75 000 лева.При отстъпка 50% храма е спечелил само от продажбата на църковни свещи 37 500 лева.А свещите продадени за тази една седмица са много повече….Ето един от митовете( за бедната и безпарична българска църква) който трябва да бъде расеян.Пари има в Църквата и то много!Но кой управлява тези капитали – неуки и малограмотни владици,които консумират цялото това богатство.А българското свещенство оцелява със средна заплата 150 лева,ако я получи.Да са ви честити синодалите! Търпете като ви е толкова акъла!!!!!!!!!!!!

 2. Georgi каза:

  Не знаех ,че храма „Св. Александър Невски“ има домакин. Мисля, че свещениците там са сериозни и невярвам да има кражба.

 3. Християнче каза:

  Прави впечатление, че много, много работи не знаете и все пишете неподготвен. Тези които мислят като Вас е добре да прочетат и научат приказката за мислещата патка. Четете и учете за да знаете! Не се сърдете!

 4. Дон Кихот каза:

  Грабете го, неразбрани!
  Грабете го! Кой ви бърка!
  Скоро той не ще да стане:
  ний сме всинца с чаши в ръка
  Хр. Ботев

 5. Дон Кихот каза:

  Почитание святыни сегодня превратилось в некое медиадействие, оторванное от живой жизни общины, от таинств. Оно объективировалось. И в этом своем качестве мешает миссионерской проповеди. Святыня в общественном сознании упорно привязывается к чуду. Трудно при этом не вспомнить пророческий образ Достоевского – Великого Инквизитора, „делающего ставку“ на чудо, власть и авторитет и не соглашающегося впустить в уютно выстроенное „под себя“ церковное пространство живого Христа. Понятно, что так проще конструировать официальную церковную жизнь, акцентировать на ней внимание государственных мужей. Гораздо сложней стимулировать рост общин (а для этого нужно, как минимум, не гонять священников с прихода на приход, не разрушать то, что созидал предшественник, уважать принципы соборности – много, на самом деле, чего нужно).

 6. ... каза:

  Не разбират всички руски… А иначе, че някой е прибрал пари какво можем да направим? Да го разпространим, па тукувиш се събудят хората да се разкарат тие от там. С Овч. така стана, твърде много недоволни и го разкараха. Ако се направи анкетка (сеиозна), дали православните са доволни от Синода, може да се види. Па и ние като миряни можем да ги лишим от парите си за някакво време, да видят, че са зависими от нас. Как ви се струва, един молитвеник е 6лв.?! Според мен е твърде много. По-скроо човек сам да си съчинява молитвите.

 7. chorbalan4o каза:

  абсолютно си прав, брате.
  напоследък стават големи безумия в БПЦ. не мога да разбера от де накъде едно венчание, което трае 30 минути ще струва 80 лв.?! БПЦ вече настигна ЕС по цените. Значи от тия 80 лв, половината отиват за свещеника, което ще рече 40 лв за 1/2 час, или 80 лв. за час. такава ставка трудно може да се намери някъде и в Норвегия дори.

  Да не съм чул повече, че БПЦ няма пари, свещениците нямат пари, няма пари за строене на храмове, няма пари за милосърдна дейност…

  Иначе за статията – нищо не ме учудва. За някои хора 14 хил. лв. явно са малко. Ами това са заплатите за 3 години на средностатистически служител в офис… 🙂

 8. faf каза:

  Много ми допадна идеята,лансирана по горе.Аз също съм за чистка в Църквата.Но не чрез събор а както ни научиха нашите велики възрожденци.Все пак имаме великият акт за НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА. Независима дори от ДС и СССР! Спомняте ли си великата формула която ирина калта от храма: НЕ САКАМЕ ГРЪЧКИОТ ВЛАДИКА…….ето новият лозунг НЕ САКАМЕ АТЕИСТИЧНИОТ ВЛАДИКА – КОМУНИСТ. Аз съм готов!Чакам последователи!

 9. faf каза:

  Много ми допадна идеята,лансирана по горе.Аз също съм за чистка в Църквата.Но не чрез събор а както ни научиха нашите велики възрожденци.Все пак имаме великият акт за НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА. Независима дори от ДС и СССР! Спомняте ли си великата формула която ирина калта от храма: НЕ САКАМЕ ГРЪЧКИОТ ВЛАДИКА…….ето новият лозунг НЕ САКАМЕ АТЕИСТИЧНИОТ ВЛАДИКА – КОМУНИСТ. Аз съм готов!Чакам последователи!

 10. ... каза:

  http://bgpetition.com/ от този сайт можем данаправим, анкета. Някой наема ли се? Аз съм много малък, че да измисля нещо смислено. Ако някой направи да пише точния адрес на анектата и да разптодътраняваме. Ако работата стане сериозна, може да направя някой банер за по-лесно разпространяване. Трябва да се реши до кого ще бъде отпратена анкетата. Предполагам, не до Синода, защото тях ще ги сваляме (*: Тук ще се намесят по този въпрос някои които знаят пвоече. Айде местиме темата във форума, иначе не върви под статията. Във форума при „прочетено в православие.бг“ заглавие, като това на темата, ето и линк http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?p=4376#4376 Чака ни работа!