Епархиите избраха своите представители за Патриаршеския избирателен съборp1010142На 13 януари в епархийските центрове в страната се проведоха избори за делегати, които ще вземат участие в предстоящия Патриаршески избирателен събор. Всяка епархия излъчи по петима представители (трима клирици и двама миряни), а от Софийската епархия – десетима (шестима клирици и четирима миряни).

Въпреки разногласията, които възникнаха през последните дни около изборите в Софийска епархия, кворум имаше и гласуването се проведе. Изборното събрание бе ръководено от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, тъй като Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, управляващ временно и Софийската епархия, е на официално посещение в Грузия.

След дълго обсъждане е бил постигнат консенсус и след четири тура десетимата делегати са били определени. По неофициална информация на БНТ, в квотата на миряните от Софийска епархия, които ще участват в избора на нов патриарх, са деканът на Богословския факултет на СУ доц. Александър Омарчевски, богословът доц. Иван Петев, преподавателят в СУ проф. Климентина Иванова и юридическият експерт на Светия Синод Мария Кьосева.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...