Епископите Киприян и Яков са двамата кандидати за нов Старозагорски митрополитstara_zagoraТраянополският епископ Киприян и Месемврийският епископ Яков са избраните двама кандидати от епархийските избиратели на Старозагорска епархия, които ще бъдат претенденти за нов Старозагорски митрополит.

На състоялия се днес в Стара Загора епархийски избор Траянополският епископ Киприян получи 24 гласа, а Месемврийският епископ Яков – 20 гласа.

Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Старозагорска, след това на Казанлъшка, Новозагорска, Свиленградска, Харманлийска и Чирпанска духовна околия.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 36 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополският еп. Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийски Яков получи 17 гласа, Велички Сионий – 11 гласа, Браницки Григорий – 10, Агатополски Йеротей – 3, Драговитийски Даниил – 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от църковния устав, получи Месемврийският епископ Яков – 20.

Велички Сионий – 7 гласа, Браницки Григорий – 8, Главиницки Йоан – 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний обяви официалнно резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, които бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

На 10 декември е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит.

Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора.

На 11 декември ще се проведе и каноничният избор, при който митрополитите от Светия Синод, начело с патриарх Неофи,т ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...