Епископите Наум и Тихон са двамата кандидати за Русенски митрополитВ Неделя на св. Григорий Палама, след св. Литургия в русенския катедрален храм „Св. Троица“, участниците в Епархийския избирателен събор дадоха своя глас за двамата най-достойни кандидати за Русенски митрополит. Това са Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум, който е получил 22 гласа, и Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, който е събрал 15 гласа.

В листата на достоизбираемите епископи бяха още: Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан, Главиницкият епископ Йоан и Браницкият епископ Григорий.

Това е първият етап на избора, следващата неделя – 23 март, предстои Св. Синод да определи кой измежду двамата кандидати ще стане новият Русенски митрополит.

Тивериополският епископ Тихон (Христо Георгиев Иванов) е роден на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия. Кръстен е в Руската православна църква там. Майка му е германка, а баща му е българин ¬ оперен певец. Завръщат се през 1946 г. в България. Основно образование завършва в 7-о учили¬ще в София. През 1959 г. постъпва в Софийската духовна семинария в Черепиш, където негов класен наставник и възпитател е бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Завършва през 1965 г. отбива военната си служба в трудови войски. През 1967 г. постъпва като студент в Духовната академия, която завършва през 1971 г. с дипломна работа „Единството на Църквата“. Още като студент става един от основателите на хор „Йоан Кукузел“. От 1967 до 1975 г. е иподякон в ПКСХП „Св. Александър Невски“. Бил е певец в храм „Св. София“. От 1971 г. до 1973 г. е бил технически редактор и коректор на „Църковен вестник“ и сп. „Духовна култура“. През 1973 г. до 1975 г. е бил библиотекар на Св. Синод.

През 1977 г. заминава за Германия. Там от 1978 г. до 1981 г. учи в средно медицинско училище. След завършването му постъпва в инфекциозното отделение на Катеринин хоспитал в Щутгарт. От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ Симеон, вече бивш Западно- и Средноевропейски митрополит. Монашество приема на 11 ноември 2000 г. Ръкоположен е за дякон от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон на 12 ноември. На 19 ноември е ръкоположен за йеромонах от Негово Високопреосвещенство архиепископ Теофан от Руската православна църква в град Берлин. Възведен е в архимандритско достойнство на 8 юли 2001 г.

На 6 юли 2003 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Тивериополски“. От 2010 г. е предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Завършва основно и средно образование в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Златар, Шуменска духовна околия.

На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева“ във Варна. От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм „Св. архангел Михаил“ във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. На 17 март 2007 г. в храм „Св. Александър Невски“ е хиротонисан за епископ с титлата „Стобийски“. Задълженията си на главен секретар на Св. Синод изпълнява и до днес.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...