Загубата на вяра в Бога се корени в обществото на богатствата и излишъка

В изданието ни тази събота ви предлагаме:

  • Защо младите не виждат спасение в Църквата? – втора част на разговора със световно известния италиански философ, социолог и психоаналитик акад. Умберто Галимберти, който, за съжаление, няма нито един преведен текст на български. Горан Благоев ще коментира с госта теми, свързани със съвременното общество и ролята на Църквата в него. Защо съвременният човек не изпитва нужда да вярва в Бог? Кои са днешните идеали в обществото и имат ли те допирни точки с християнските идеали? Защо се появяват сектите и в какво днес се е превърнала Църквата?

  • Спомени от Светите земи – кой е бил най-ценният предмет, който хаджиите са донасяли при своето поклонение на Божи гроб – за това ще ви разкажем в специалния материал, с който отбелязваме последната неделя от празнуването на Възкресение Христово.

  • За църковните тайнства и тяхната връзка с ритуалите – нова книга на проф. Мария Шнитер от Пловдивския университет „Пътища през православния ритуал”. Авторката ще разкаже как Църквата преосмисля своите практики през езическите ритуали, възможно ли е фолклорната традиция да добавя собствени значения в църковните практики, как ритуалът се оказва важен за структурирането на живота ни и защо коронацията на православен владетел през Средновековието наподобява епископско ръкоположение.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Коментари

коментара

Близки теми: