Залагат ли капани пред предстоящия патриаршески избор перманентните конфликти в ЦъркватаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. бачкаторче каза:

  Чакам кака Траянка и ще се радвам да прочета как врачува по лице. Понеже е много по – високо в духовната и богоизвисена богословска мисъл, предлагам и Нека бъде новият патриарх на нашата Църква, където лъжата и театътра са просто професия. Или поне главна секретарка, ако лицето е женски пол. И преди да се заредим с енергия за любов и блъскане, нека се помолим на Бог, защото Постите наближават!

 2. Тр. Георгиева каза:

  Първо ще кажа, че в никакъв случай не приемам грозното отношение на зрителите към архиереите ни, както и сугестията на д-р Михайлов. Той се безпокои за „благоприличния вид“ и „духовното излъчване“, на евентуалният патриарх, но това са дребни грижи. Един пиар може да поправи пропуски от този род. Важни са други качества, а именно – ПРОЗОРЛИВОСТ, за да не се подписва архиереят, а после да се отказва от подписа си, /изразявайки особено мнение/ или по друг начин. Особено важно е ВЯРА да има патриархът ни, защото това е най-оскъдното в София. Важно е МЪЖЕСТВО да има за да противостои на лукавството. Затова е толкова труден този избор. Защото ако има вяра, той може да бъде и прекалено доверчив за да го подведат клеветници и зложелатели, които биха искали да се запази статуквото на мъртвост на всяка цена.
  Много ми хареса изразът на митрополит Кирил, за „ваденето на очи и изписване на вежди“. Тази народна мъдрост говори за благородство, за незлобливост и липса на агресия.

 3. Тр. Георгиева каза:

  „НИ МА интИрисува“, казва зрителката Митова, кой ще е патриарх, но виждаме, че се интересува чисто интригантски от ситуацията. Зрителят икуменист се вълнува повече от нуждите на вселенския патриарх, но затова пък има своя категорична кандидатура.
  Третият зрител е на мнение, че Светия Дух ще избере бъдещият патриарх, но смята, че хората могат да го „свалят“, като казва това заплашително. Д-р Михайлов сподели, че е некомпетентен, но и той посочва свой фаворит наричайки това „немощна сугестия“.
  Обединяващата фигура трябва да е лице, което ще има силата да защити събратята си и съхрани мира сред тях. Една слаба „консенсусна“ фигура лесно би могла да бъде подведена и да предаде своите под натиск дирижиран от „обществото“ или от силните на деня. Те от своя страна трябва да пазят своя събрат от удари под кръста и с братолюбие да му посочват грешките и опасностите, защото патриархът, ще е подложен на огромен натиск и удари от всички страни. И така…Бог ще е сред тях…

 4. Архимандрит Иеротей каза:

  Предаването „Вяра и общество“ отдавна може да се титулува „Семейство и приятели Благоеви“ . Да престане да напада Църквата, защото не се явява последна инстанция за духовен авторитет. Профанацията и манипулацията в това предаване достига краен предел, което не може да посее никакви добри плодове у своите зрители. А ако трябва да цитираме Свещеното писание – „По-добре да си тури воденичен камък на шията“.

 5. Цветлин каза:

  […]Това е мнение и не държа да съм прав в името на която и да е любов или богословско докосване до Бог, още по – малко да ви обиждам. Преди около пет или шест години от медиите разбрах за новия патриарх на БПЦ. Препоръчвам ви да следите медиите в рамките на разумното и ще знаете за що иде реч.
  А Вие?
  Дали не грешите в името на любовта, богословието, доближаването до Бог и страстта на себеизразяване и себелюбие? Може много да напишем по темата, но с бетони глави като мен, няма никакъв смисъл от комуникация – предубеден съм!

 6. Феята каза:

  Това означава ли, че новият Патриарх на БПЦ е без досие?
  И театърът на милиционерските архемандрити…
  И колко въпросителни има…
  И в какво се е превърнала Църквата?
  И как ни баламосват…
  И какво ли още ще направят, за да са най-отпред?
  И какъв смисъл има милиционерската църква? Ами Църквата с милиционери и без милиционри си е Църква и Бог не се нуждае от „смирението“ на демократичната соц милиция.
  А къде забравяте истината, правдата и любовта?
  Звучите угоднически и самоугоднически“Баю, голем мръсник си, а стани да седна, че работя за БГ“ Това е Църквата и спасение тука няма, така че по-добре да оставима хората да бачкат както могат – като най – добри, разбира се, и да се изживяват пълноцено.

 7. Gosho Menteto каза:

  Без Църквата, Бог не може да благославя и без тази благодат за къде сме? Църквата е нещо като кошер на божията благодат. При следващите реформи в благодатта, ще се засили още повече, защото се приближавме до истината и правдата. За лицемерие, глупост или каквато и да е форма на зависимост не може да става дума! Бог не може да е зависим. Бог няма досие и пагони. Бог не работи за никого. На Бог не му трябва хронорар и връзки в съда. Бог е Бог.

 8. Тр. Георгиева каза:

  [quote name=“бачкаторче“]Чакам кака Траянка Понеже е много по – високо в духовната и богоизвисена богословска мисъл, предлагам и Нека бъде новият патриарх на нашата Църква, където лъжата и театътра са просто професия. Или поне главна секретарка![/quote]
  Вероятно по своите желания и амбиции съди това бачкаторче, за да пише подобни тъпотии.
  Ние искаме Църква с вяра, а друго не ни вълнува.
  Дори и да не се случи това, Бог ще има грижата за християните, които Го обичат. Както Богородица, ангелите, светците и цялата невидима Църква ще бъдат с тия, които имат искрена вяра.

 9. Душевед Любовски каза:

  Ще си позволя да Ви поправя – вярата е в делата и само не е в амбицията за себеизпъкване и богословско реализиране с цитати и комплексарски лафчета. Дори да си абсолютен аскет, като изпуснеш извън контрол една страст, това, което наричаш вяра, а други зависимост се преврща в празни приказки и „бой на негри в тъмна нощ“ . Така че любовта е любов, защото е любов и няма смисъл да се пише …
  Има и още нещо важно – ще признаеш, че си сгрешил или ще продължиш с игрите? Като се не сещаш навреме, те ти каша и виновен демон!
  Да са живи и здрави истинските християни! А измислените сътрудници може и да имат проблеми с издънките, щото всека власт е от Бог, ама и парите са си важни! Та като пoизчистите малко вехтия човек, тогава се силете, драги мухобойци! Защото лъжата и театъра е стил на прахославните вървели, назубрили цитати, та чак станали зависими. Не казвам, че колкото и да е черен човек няма добри качества, обаче като пиете, поне носете на пиене.

 10. Душевед Любовски каза:

  Сектата е секта, независимо какъв е идеала и дали злоупотребяваш с Благодатта и Бог. Много сте видели, много сте препатили, много знаете , ама дрън, дрън та пляс, смешници, опитващи се да бъдат аскети, злоупотребяващи с незнанието и глупостта на хората. То няма идеални и едва ли ще има, ама Вие надминавате всички граници на смирение, духовност, Благодат и всичко това е претворено в неква гето история с канибалски фон. Айде идваш от село и ти требе поле за изява, нека да е в името на любовта и смирението, бъди вървела! Ние сме глупаци и щом си в Църквата с действащата Благодат, значи не лъжеш, като циганин или интригант канибал и всичко това в името на любовта. Опа, това е смешно, ама балъци има и още ша ти верват!