Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний участва в 26-та среща на Православната епископска асамблея на Бенелюкс



Православната епископска асамблея на Бенелюкс (CEOB) проведе своята 26-та среща в седалището на Православната архиепископия на Белгия в Брюксел, във вторник, 6 юни 2023 г., под председателството на Белгийския митрополит Атинагор.

В срещата взеха участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Дубенският митрополит Йоан, Нямцкият епископ Марк – представител на митрополит Йосиф от Румънската патриаршия, епископ Доситей от Грузинската патриаршия и Аполонийският епископ Йоаким, викарий на митрополит Атинагор.

Епископите се помолиха за упокоението на починалия на 24 януари 2023 г. Белгийски митрополит Пантелеймон, председател на Епископската асамблея от създаването ѝ през 2010 г. до 2013 г.

Те припомниха поклонническото пътуване на Православната епископска асаблея на Бенелюкс в Грузия, споделиха своите впечатления от събитието и срещата с Грузинския патриарх Илия.

Епископите обмениха мнения по проблемите и перспективите за признаването на православните енории в Белгия, като бе отбелязано, че в регион Фландрия бе възобновено признаването на енориите. Духовниците се запознаха с развитието на живота на Православната църква в Нидерландия и летния лагер за деца и младежи, който ще се проведе от 23 до 29 юли 2023 г. в Хоге Рилен (Белгия).

Обърнато бе внимание на усилията, положени за защита на курсовете по религия, около чието провеждане в регион Валония изглежда възникват трудности. Архиереите бяха информирани и за промените и положението на затворническото духовенство в Белгия. Те обсъдиха значението на великопостните съслужения в трите страни от Бенелюкс като неоспорим знак за единството на Православната църква, въпреки настоящите проблеми. Епископите обмениха също информация и новини от своите епархии.

Следващото заседание на Православното епископско събрание на Бенелюкс е насрочено за 6 ноември 2023 г.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...