За новите светогорски светии разказва монахът Филип от Света гора



С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит Църногорският манастир „Свв. безсребреници Козма и Дамян Асийски“ организира  публична беседа с йеромонах Филип от скита „Малката света Анна“ към Лаврата на св. Атанасий на Света гора – Атон. Събитието ще бъде на 4 ноември 2019 г. (понеделник) от 18 часа в залата на Софийската света митрополия и е посветено на чествания на 1 ноември  храмов празник на Църногорския манастир. 

Йеромонах Филип е автор на книгата „Преподобните отци от Атонската пустиня“, в която са описани животът и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове „Малката св. Анна“, Каруля, Катунакя и Керася. Отец Филип лично е познавал много от подвизавалите се там отци, а за мнозина други е слушал  от своите старци.

Наскоро Вселенският патриарх Вартоломей при посещението си на Света гора обяви, че Вселенска патриаршия ще причисли към лика на светиите четирима светогорски монаси, които вече са широко почитани като светци в православния свят и молитвената почит към тях се засилва все повече. Това са старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и  Ефрем Катунакиот (1912-1998). Това намерение получи широк отзвук сред православната общественост. По този повод   по време на беседата йеромонах Филип ще разкаже за отците, които предстои да бъдат канонизирани и ще отговори на по-общи въпроси за духовния живот но светогорските пустинници.  

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...