За „отец-професора“Проф. протопрезвитер д-р Николай Шиваров (снимка: facebook, без посочен автор)

Помнете вашите наставници, които
са ви проповядвали словото Божие, и,
като имате пред очи свършека на техния живот,
подражавайте на вярата им.
(Евр. 13:7)

По неведомия Божий промисъл ни напусна духовникът и университетски преподавател, проф. протопрезвитер д-р Николай Шиваров.

Неговият живот, достигнал пълнотата на годините, в много отношения се приближава до образците на тези библейски учители, за които ни говори Свещеното Писание, особено Старият Завет, областта на изследване и преподаване, в която той работеше. Примерът, който той беше за всички нас, негови ученици, ни насочва към следване на препоръката на апостола, а именно – да помним нашите наставници.

В своите научни анализи и изследвания проф. д-р Николай Шиваров остави на българската старозаветна библеистика огромен брой заглавия. Това наследство ще бъде за много години напред извор на знания както за студентите, така и за следващите поколения преподаватели-богослови, за учени в областта на библеистиката.

Като преподавател „отец-професорът“, от една страна, беше едновременно авторитет сред колегите и студентите, а от друга – духовникът, който обичаше да се шегува, да подарява малки подаръчета. Той имаше невероятното чувство на тънък хумор, на топло отношение към всеки свой събеседник. Когато, дори и в научната област, имаше бележки или несъгласие, той ги поднасяше в положителен план – като възможност за изправяне, към подобрение.

Изказваме искрено съболезнование на неговите най-близки роднини, приятели и колеги. А като негови ученици и колеги от все сърце вярваме, че Бог ще го прибере в Своите селения и ще му отреди подобаващо за неговия живот място.

Бог да го прости!

От библейския колегиум на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“:

проф. д-р Димитър Попмаринов,

доц. д-р Павлин Събев (о. Павел),

гл. ас. д-р Стефка Кънчева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...