Зората на църковната ни независимост – 1125 г. от събора във Велики ПреславВ изданието на „Вяра и общество“ на 22 септември ще видите: 

  • Голямото начало на Българската църква с много неизвестни – 1125 г. след събора във Велики Преслав разговаряме за значението на това знаково и малко познато днес събитие. Събеседниците на Горан Благоевдоц. Веселина Вачкова и доц. Георги Николов – ще ви разкажат за причините, които карат замонашилия се св. Цар Борис да «събере царството си» и ще ви предложат някои малко известни факти и хипотези, които със сигурност ще променят представите ви за българската история от това време – като например бил ли е гонител на християнството княз Владимир-Расате, дали св. Климен Охридски е първият епископ на българския народ и защо този събор има важно значение не само за църквата, но и за държавата? 
  • Корените в Стария Завет, клоните в Новия или за символиката на „Дърво Йесеево” – акценти от сборника „Свещеното Писание: Херменевтика-богослужение-диалог”, представени от неговите автори – трима преподаватели от Православния богословски факултет на ВТУ.  
  • Християнството и свободата на съвестта и словото – разговор с йеромонах Рафаил за предизвикателствата на днешното време, когато е по-лесно и успешно да бъдеш приспособенец, а не следовник на Истината, както християнството учи. 
  • Св. Киприан Българина, митрополит на цяла Русия – за ролята на изтъкнатия представител на исихазма за развитието на вселенското Православие, за политическото и духовното обединение на руските земи и за развитието на книжовността през ХІV век.

Ако имате въпроси по тези теми, ви очакваме  предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.  

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, но с нов начален час – 14.00.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...