Излагат за поклонение чудотворната икона на св. Богородица в неделя в „Св. Троица“Може да харесате още...

8 Отговори

 1. p_stefanos каза:

  В неделя след обяд – от 16 часа в Катедралния храм о. Добромир ще изнесе беседа на тема „Иконата“.
  За всички християни ще бъде полезно да научат повече за същността и смисъла на иконата и нейното място в богословието и богослужението на Православната църква.
  О. Добромир е богослов и иконограф и ще поднесе беседа с дълбок богословски анализ.

 2. prokimen каза:

  Интересно ми е да зная откога иконата е станала чудотворна? Намирам за странно, че администрацията на портала не е намерила за необходимо да ни покаже изображение на въпросната икона.

  В нашето време на тотална духовна неграмотност и обездухотворено духовенство, мисля си, че подобни манифестации не биха повишили грамотността, нито пък ще активизират реалното душеспасение. От всичките изкуствени шумотевици се насажда СУЕВЕРИЕТО.

  Дано медийната шумотевица не се окаже пореден църковен панаирджилък.

  Боя се, че твърде често ние съгрешаваме в реално ИДОЛОПОКЛОНСТВО и го насаждаме у народа. Имам предвид езическата практика в Б.П.Ц. да се раздават и ПРОДАВАТ някакви ОБАЯНИ памуци, обшити в лъскави материи. Това е чвидетелство за ДУХОВНОТО ИЗРАЖДАНЕ на цяла една поместна църква.

  Недоумявам защо някога е нямало особено почитане на чудотворна икона в Русе?! Не съм чувал за нея дори от епископ Антоний, който имаше подчертано увлечение от мистичните явления. Как да интерпретирам факта, че и бившият секретар на митрополията Йордан Александров, който беше благочестив и духовно грамотен човек, не е популяризирал въпросното чудотворсто?

  Имаше нареждане за поклоннически групи в манастира „Св. Марина“ край с. Каран Върбовка, а никога не са били организирани особени молебни пред чудотворна икона, нито при великопостното четене на Акатиста, нито на Успение Богородично, което е и храмов празник на една от русенските църкви.

  Смутен съм от тази медийна история.

 3. Дон Кихот каза:

  „Бившият секретар на митрополията Йордан Александров“ беше един от най-големите ченгета и престъпници, които познавам. Той обсеби всички ремонти на църкви, защото вземаше плъст процент от тях. Всяка година разпопваше по един свещеник, както му беше наредено от КДС. Дъщеря му купи къща в центъра, собственост на митрополията, на безценица.

 4. adii каза:

  Защо Бог да не допусне чудо чрез светия образ на Богородица или друг светия? За Бога има ли невъзможно нещо? Мисля, че не случайно Господ Иисус Христос казва: „Да бъде според вярата ви“ или „твоята вяра те изцели“. Ние нямаме право да убиваме дори мъничката вяра у нашите братя и сестри.

  Тук не ства въпрос за идолопоклонство спрямо иконата; такива обвинения ми приличат повече на иконоборство, което вече е отдавна осъдена ерес.

 5. Дон Кихот каза:

  Ето защо католиците през Средновековието забранявали на миряните са четат Библията – те започват прекалено да я цитират, да умуват и рано или късно стигат до някоя ерес :-)))

  Шегата настрана. Аз съм израснал в тази катедрала и за първи път чувам, че там имало чудотворна икона. Коя е тя? Колко души е изцелила? Къде са свидетелите? Или на поповете им трябва магнит за продаване на повече свещи?

 6. adii каза:

  Добре е, че сме християни, защото като такива нямаме право да се чувстваме обидени. :-))

  Сещам се, че не само миряните правят грешки от прекалено умуване, но например не безизвестният презвитер Арий, от недоумение, прави грешка, която се помни и до днес; при това е и осъдена.

  С уважение и нелицемерна любов към о. Павел и всички свещеници:
  А.

 7. p_stefanos каза:

  И мен много ме очудва мнението на моя приятел prokimem, че бившият секретар бил „благочестив и духовно грамотен човек“. Още повече, той много добре знае всичко това, което пише о. Павел, а и не е само това.
  Но както и да е – това не е във връзка с иконата.
  А относно „обаяните памуци“ и други подобни суеверия е напълно прав и ние сме длъжни да изобличаваме подобно завоалирано идолопоклонство. То има много форми. На завоалираното идолопоклонство в нашата църква могат да се посветят многотомни трактати.
  Аз затова дадох информация за беседата на о. Добромир, защото се надявам, че поне малко ще внесе светлина по темата. Но за съжаление зная какво ще се получи – на опашката за целуване на иконата ще се наредят хиляди, а на беседата ще дойдат най-много стотина човека. Хората искат чудеса, които се случват автоматично – при едно целуване на икона, при едно запалване на свещ, при едно провиране под масата на Велики петък…