Има защо да опиташ, защото има кой да те чуе! – екипът на проект „Има защо“ организира конкурс за най-добра авторска снимка



„Има защо“ е най-новият проект на Фондация „Покров Богородичен“. Той е отговор на тревожни тенденции в поведението на младежите в тийнейджърска възраст в София и големите градове. Често срещани проблеми като недостатъчното внимание, което се отделя на децата в семейството, агресивните нови технологии, достъпната информация от всякакъв род, заместването на живото общуване с връзки през социалните мрежи, изолацията и др. са част от причините децата днес да растат емоционално нестабилни и да развиват както поведенчески проблеми, така и психични разстройства – от по-леки, като раздразнителност и дефицит на вниманието, до по-сериозни психични разстройства като депресия, панически атаки, хранителни разстройства, сексуални злоупотреби, агресия и други подобни. Занижен е интересът към преподаването в училището, занижено е и качеството на преподаване. В резултат на това децата са интелектуално вяли, неангажирани и слабо мотивирани да се грижат за себе си, за своето физическо и психическо развитие, и вграждане в обществото.

Формулирането на мотивирани и смислени послания към децата по основни въпроси, които ги вълнуват и определят изборите им в тази възраст е ключово за изграждане на устойчивост и формиране на здрава личност. Идеята на проекта е, под формата на интерактивни работилници, да предложи на децата достатъчно добра провокация за преосмисляне на грешни избори чрез възпитаване на положителни навици и разнообразни начини за справяне с деструктивните опити и практики.

Участието в бъдещите работилници ще помогне на децата по-добре да разберат себе си и затрудненията, които изпитват, свързани с възрастта и социалната среда. Сами да предлагат и експериментират с модели на поведение в семейството, училището и приятелския кръг, които да свалят напрежението, да откриват проблемните точки чрез пълноценно общуване с възрастните и да водят към решения.

За съжаление извънредната ситуация, в която се намираме,  за момента отлага възможността за  лични срещи и определяне на график за провеждане на работилниците. Когато мерките за социална изолация отпаднат, екипът ще се погрижи да научите конкретна информация за датите на всяка работилница и да се запишете за участие. А сега може да се включите, като попълните анкетата, или се обърнете към психолог, ако имате нужда от помощ.

Повече за предстоящите работилници и дейности на проекта прочетете тук.

Интересна и полезна творческа инициатива на „Има защо“, в която сега можете да вземете участие, е също и конкурсът за най-добра авторска снимка.

Ако виждате най-доброто място за снимка и подновявате постоянно сторитата в социалните мрежи, включете се в конкурса и покажете най-доброто от себе си. Не се колебайте да провокирате въображението си и да изразите вашата визия по важни за израстването теми.

„ИМА ЗАЩО ДА ОПИТАШ, ЗАЩОТО ИМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ!“ Това е мотото на конкурса, а условията са прости. За да се включите, трябва да сте на възраст от 14 до 18 години и да изпратите по една снимка от следните категории:

 

  1. Употребяваш ли
  2. Хранителни разстройства
  3. Харесай себе си
  4. Сексуални злоупотреби
  5. Кой те учи да живееш

 

Екипът на „Има защо“ очаква вашите снимки на имейл vangelovavangelova@gmail.com до 15 август. Заедно със снимките изпратете също трите си имена, години и телефон за връзка.

Фотографиите ще бъдат оценени от компетентно жури и качени на официалния facebook профил и сайт на проекта. Победителите ще получат специални награди, а най-добрите снимки ще бъдат рамкирани и показани в специална изложба.

* Правата върху всички снимки остават собственост на проекта  „Има защо“, а личните ви данни са защитени от злоупотреба.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...