Йеромонах Нектарий проговори пред бТВ


В осем минутно интервю, излъчено днес в предаването "Тази сутрин" на бТВ, йеромонах Нектарий, чието име нашумя около подпалването на Гложенския манастир преди две седмици, сподели шокиращи впечатления от игумена на манастира Панкратий.

В интервюто младият монах говори за непрекъснат физически и психически тормоз, упражняван върху него от игумена, включително побои. Монахът отправи и обвинения за груби нарушения на монашеските обети от страна на игумена си – съвместно съжителство с млада жена под покрива на обителта.

Цялото интервю с йеромонах Нектарий можете да гледате в сайта на бТВ от тук.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

16 Отговори

 1. poklonnik каза:

  Написаното от Йоан Лествичник в 30-те стъпала на „Лествицата“ е трудно да се поеме, камо ли да бъде изпълнено в монашеския живот.Затова Св.апостол Павел, преди да е имало манастири, напомня не само за млечната и твърдата духовна храна, а и да не се избързва при полагане на ръка за духовен сан.
  „…Монах е онзи, който има очистено тяло, чисти уста и просветен ум..“- част от 1- стъпало.
  Сигурно Господ Иисус Христос, от Кръста, още преди да ги е имало монасите, е казал в едно от седемте си слова това, което важи и за тях: „.. Отче! прости им, понеже не знаят, що правят.“(Лук.23: 34)

 2. Рътеп каза:

  тцтц… лелеее

  Като се сетя, че в Атон са им пуснали интернет, ми става мъчно. До къде ще ги доведе това…?!

 3. refab каза:

  С какви факти разполагаш, за да имаш такова мнение? Впрочем, едно на ръка-показваш най-малкото долнопробен кръчмарско -махленски стил, струва ми се, ИЗХВЪРЛЯЙКИ СЕ ТАКА БЕЗ МОТИВИРОВКА!?
  Изобщо НЕ ПОЗНАВАМ нито Панкратий, нито Нектарий, извън това, което изнасят медиите, не съм и адвокат на втория…Да не би да си бил с него в хомосексуални отношения от една страна, а от друга да те е огорчил и да ти е нанесъл вреди, и поради това да ти е известна сексуалната му ориентация и морални качества!?
  Ей, да гледаме това което пишем, и начина по който го правим, да не излиза съвсем като продукция на долнопробни и злобни помиярчета, които не са способни да изложат КОРЕКТНО каквато и да е мисъл, теза, НЕЗОВИСИМО ДАЛИ Е ОБВИНИТЕЛНА ИЛИ ЗАЩИТНА!… 🙁

 4. refab каза:

  на име „санди“ ли беше, а аз му изпратих отговор(вж. по-горе) 🙁

 5. sandi каза:

  .
  Уважаеми refab-e, преди монаха Нектарий да осъществи “калната баня“, насочена към игумена Панкратий по БТВ, телевизия Скат излъчи филмче за палежа на манастира. В това филмче всеки един от двамата монаси заяви виждането си за случилото се в Гложенския манастир. Обстойно интервю даде и персонала на манастира.
  Та, точно от мненията на “двете страни“ в спора, а също и от тия, на персонала вадя заключението си, че Нектарий ЛЪЖЕ и “маже“ . Подозирам го и в това, че той е “огняра“ !!! Казвам, че “подозира“ защото само едно разследване може да даде нужната “светлина“ по случая.
  Между впрочем, само за сведение, сърцераздирателно “споделящия“ тегобите си Нектарий, май че, вече е игумен на Гложенския манастир.

  А относно намека ти за хомосексуални връзки, бих те попитал : Ти по този начин ли си изграждаш мнение, та същия похват го приписвш и на други !?
  И що за подсъзнание имаш, та в мнението на някого да ти се привиждат “такива“ мотиви !?

 6. refab каза:

  „Та, точно от мненията на “двете страни“ в спора, а също и от тия, на персонала вадя заключението си, че Нектарий ЛЪЖЕ и “маже“
  Първо, смяташ ли , че това е достатъчно да бъдеш така категоричен!?, и второ, защо не беше достатъчно коректен, да си кажеш мотивировката за крайното ти мнение (от два -три реда), вече изтрито-поради непристойност!, в подходящия момент!

  По отношение на : „И що за подсъзнание имаш,“-ясно е , струмва ми се, в чие подсъзнание и съзнание се „върти“…, избива!, въпросът за хомосексуализъм!
  Просто, драги, пак повтарям: да имаме малко повече внимание и уважение към събеседниците, когато „излизаме“ с някаква „продукция“ в общественото пространство! Аз също, мисля, подлежа на сериозна критика в това, както и в други отношения!

 7. Kakvo e istina? каза:

  Гледал си бил филм и после отишъл на вечерня, а при това и закъснял на 5 минути. Ами то докато отвори книгите и види какво би трябвало да се чете и пее (ако изобщо знае), то тогава не е закъснял с 5, а с 25 минути. И кой точно филм е гледал? Направо ми иде да напсувам.

 8. semo_semkov каза:

  Да си пълноценен монах не е лесно. Второ, за да си монах, трябва да има кой да те научи на монашество. Нужен е опитен и препатил духовен ръководител, който е наясно накъде те води. Без старец е трудно да си истински монах и да живееш в правилно послушание. А къде са в България тия монаси? Неколцина, кадърни, избягаха на Атон, а и тук останаха съвсем малко. Затова се налага да сме по снизходителни кам нашите „младомонаси“, по простата причина, че нямат качмествено ръководство. Трудно е он нищо да излезе нещо, и не само в Църквата ,ами на всякъде. Без мая не става тесто.

 9. sandi каза:

  .

  По “първо“-то : Смятам refab-e !!! Ако “гледаш“ споменатия от мене филм, и ти ще бъдеш категоричен !
  За “мотивировката“, приемам забележката ! За, тъй наречената от тебе, refab “непристойност, мисля, че деянието педерастия е непристойно, а не думата !
  Но заради (уж)“добрия тон“ ще го кажа, за Нектарий, така : Това което прави са “хомосексуалистки“ номера .
  А относно “…по отношение на…“- ако имаш в предвид Нектарий, съглсен съм ! Във филма иеромонах Панкратий (с голямо неудобство) спомена, че неколкократно е уведомявал писмено Владиката за “особеноста“ на Нектарий .
  Но ако се опитваш отново да ми отправяш намеци, мога да те посъветвам да прочетеш отново какво си написал на края, в последния си коментар. И помисли, намекът ти и пожеланията ти за уважение към събеседниците в синхрон ли са или са оксиморон.

  И refab-e, “камъка“ го хвърли първо ТИ ! А знаеш Христос какво е казал !!!

  .

 10. ignatii каза:

  И Панкратий и Нектарий не заслужават внимание! И двамата не стават за там. Нека попитаме Ловчанския митрополит защо ги е сложил там. Ще отговори, че не е имало други. Но защо за СЕДЕМ години не е разбрал що за игумен и за човек е Панкратий! Защо не е разбрал що за човек и монах е Нектарий. А от неговите изказвания продължава да защитава Панкратий. И не нарежда на Нктарий да спре да черни Панкратий. Не го защитавам, но такава гнусна борба за игуменското място не му прави чест!!! Жалко за манастира!!!

 11. blago4estiwia каза:

  таквиз хора са нужни! И Архонти! да се уповаваме на молитвите на св. Марксим , патриархий БГ

 12. portos каза:

  Значи митр. Гавриил е виновен. Така ли?

  А кой пропусна да чуе, че отец Нектарий не го бил уведомил, поради страх за живота си (думите за скалите). Намерил начин да уведоми btv, а митрополита си не намерил начин да уведоми.

  Срамна е тази интрига…

  Апропо, вие ignatii, случайно да сте от… Плевен?!?

  Ах!!! Гади ми се!!!

 13. portos каза:

  Играта се казва „Къде ще е следващия, трудно разрешим скандален казус, който ще се опитаме да прехвърлим в отговорност на митрополита“

  Предния беше нейде из Неврокопска епархия. Ама не се стигна до компромат срещу дядо Натанаил. Слава Богу.

  Боб ли да хвърляме или с урим и тумим да гадаем??!

 14. portos каза:

  Неврокопска мина
  Сега е Ловчанска

  Съревнованието е между Варненска и Сливенска.

  Залагам на Варненска. Мисля, че пороя ще подмине Сливен нацяло (зависи пак от много неща и не е много сигурно…).

  Залагам 5 лв., че скоро и във Варна ще бъде нещо „случено“.

 15. portos каза:

  Момент да погледна камъните, за да видя какво предстои…

  Единия казва Русе, другия Видин… ЗАлагам на Видин.

  Кой ще играе пак за пет лева играе срещу прдположението??