Кадрува ли Руската православна църква в БПЦ?Тази събота във „Вяра и общество” 

В поредния брой ви предлагаме:

  • Коя поместна църква дърпа конците в БПЦ? Какви са подходите за въздействие върху синодалните архиереи, как се осъществяват и с каква цел? Повод за тези въпроси пораждат излезлите неотдавна на светло имейли на руски православен активист, член на няколко неправителствени организации, зад които стои руската държава. Така по време на избора за Български патриарх през 2013 г. излязоха на бял свят опити за кадруване, за влияние  и разделение на българските архиереи на „наши” и „чужди”. Доколко тази осветена информация е достоверна, част ли е от хибридната война или пък осветява една неизвестна и недоказана досега неудобна тайна – като например наличието на двама руски фаворити сред кандидатите за българския патриаршески престол или твърдението, че един от митрополитите имал дете… Всичко това ще се опитат да ни разяснят авторът на имейлите Кирил Фролов от Москва, проф. Александър Саган от Киев и Тони Николов от списание „Християнство и култура”.  
  • „Радост за всички християни” –  специален репортаж за възстановяването на параклиса на Божи гроб след 9 месеца реставрация.                  
  • „Между драмата на две епохи” – разговор с доц. Лизбет Любенова за най-новата й книга,  академично изследване за живота и делата на една неординерна личност – Варненския и Преславски митрополит Йосиф, обявен след 9.09.1944 г. за „ретрограден” архиерей, спечелил си „вниманието” на ДС като обект за наблюдение. 
  • Четири десетилетия покаяние в пустинята – в рубриката ни „Азбука на вярата” ще ви разкажем за преподобна Мария Египетска в навечерието на нейния празник – Петата неделя от Великия пост. 

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 ч. 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...