Кандидат-президентът Румен Радев се обяви за въвеждане на религиозно образование-e1473512131396След първия тур на президентските избори, на пресконференцията в НДК на двойката Радев – Йотова, които засега водят в резултатите от гласуването, свещеник зададе въпрос на генерал Радев относно въвеждането на вероучението в българските училища.

Въпросът беше формулиран не съвсем коректно – през последните години Светият Синод настоява пред правителствата за въвеждане на задължителен предмет “Религия” в българските училища (концепция, която не съвпада изцяло с понятието “вероучение”). В отговора си Румен Радев се позова на ролята на Църквата за съхраняване на българската идентичност (тази типична за политическото говорене идея кандидат-президентът изрази наистина доста повърхностно с думите “Българската православна църква е нещо много повече от църква”), но в същото време заяви категорична подкрепа спрямо усилията на Църквата.

Темата за религиозното образование е систематично изтласквана в периферията на обществения дебат от всички управляващи политически партии през последните 27 години на преход, въпреки усилията на БПЦ и неизменно високата обществена подкрепа, изразена в подписки и други прояви.

Снимка: ureport.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...