Кирилицата да се нарича „българска азбука“ в ЕС, предлага доц. КръстановМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Георги от Хасково каза:

  Звучи добре, но дали ще се случи?
  Страната ни е лишена от имунната си система – ето, еврото ни ще е еуро, ракията е запазена словенска марка и т.н. Дали азбуката ни ще стане „българска“ и в очите на европейците, вместо обощеното „славянска“? Ще ми се, на се не надявам…

 2. jegar каза:

  След като на всички е ясно че родната ни култура е почти мьртва на кого му пука как ще се казва азбуката ни като само след стотина години едва ли ще се иЗползва.Помислете,колко бьрзо се движи необратимият процес на глобализация вьв всички сфери и отрасли.Вижте как ни притиска изтока и как ни изяжда западьт.Не си мислете ,че след като сме толкова слаби и продажни ще бьде допуснато да вириме нос в културно отношение?Не се заблуждавайте . Сигурно азбуката ни заслужава да се нарича бьлгарска но става дума за една друга Бьлгария ,която ние вулгарно предадохме. ОСТАВА НИ САМО ДА СИ ПОМЕЧТАЕМ. А относно влизането ни в ЕС искам да припомня на на всички които живеят в заблуда един закон утвьрдил се през вековете,който гласи- ГОЛЕМИЯ ПАРТНЬОР ИЗЯЖДА МАЛКИЯ- тьй че ние сме в менюто на ,,големите,, независимо дали ни харесва или не. Как я докарахме дотука???????

 3. Владислав каза:

  Такива призиви (да не дава Бог да стават опити!) до нищо добро няма да доведат. Да не забравяме, че азбуката, макар и да е създадена в България, но вече не е само наша. За запазването и можем да разчитаме на подкрепата и на другите славянски народи. Но не и ако се държим като магарета. (Например, за да направим впечатление, да „блеснем“ с някой „високоумен принос“.)
  Освен това, направи ми впечатление, че се говори за „глаголица“. Това е смесване на нещата. Глаголицата е съвсем различна от „кирилицата“. Това прави статията объркана и неясна. Изобщо, аз лично не приемам всичко това насериозно.

 4. Jessie каза:

  Абе всички знаем колко сме велики ние българите, ама защо да си го изкарваме на гърба на другите славяни? Не че мнението ми ще има някакво значение (на фона на вечността), обаче – хора – да оставим руснаците да пишат на латиница ли? Или македонците – те и без друго преживяват криза на национална идентичност в момента…Хайде, сърбите ще се справят някак, те от сто години имат и латиница като втора официална азбука…ама вярно…това забива на зверски национализъм. И на какво отгоре?! Мислите ли, че Кирил и Методий са създавали труда си само заради българите?! Това е лош прочит на историята, най-малкото. По-добре да се захванем с нещо съзидателно, отколкото да продължаваме да изстискваме от увехнали преди хиляда години събития капчици, с които да храним националната си гордост. Ние СЕГА имаме стойност…няма какво да си я самодоказваме като се връщаме толкова назад – и то – като изопачаваме нещата.