Ловчанският митрополит организира среща-разговор за вероучениетоМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Прошлой осенью мой приятель случайно попал в некое подмосковное село, возле которого существует источник. Неподалеку есть и монастырь, известный тем, что находится под покровительством „братков“. На средства сих последних над родником сооружена мраморная часовня, куда ведет роскошная лестница…В тот день происходило молебствие, и на специально оборудованной стоянке было множество дорогих машин – прибыли те самые благотворители, за чей счет это место обустроено… И вот старушка (единственная местная жительница, которая там присутствовала) обратилась к моему приятелю с такими словами:

  – Вот все говорят: „Мафий, Мафий…“ А вон какую красоту Мафий-то сделал…

  Эта простая женщина восхищает меня. В ее реплике слышится нечто от Николая Лескова, поскольку итальянское слово „maffia“ она преобразовала в имя собственное. А звучит оно на привычный нам греческий лад – вроде „Варсонофий“ или „Евстафий“…

  И вот я думаю: а не внести ли это имя в святцы?.. Пожалуй, не стоит давать его младенцам при крещении, зато вполне уместно нарекать при пострижении в монашество. (Разумеется, с учетом наклонностей и деловых связей принимающего „образ ангельский“).

  А что?.. Ведь неплохо звучит: „архимандрит – отец Мафий, а то и „епископ – владыка Мафий“.

 2. Санчо Панса каза:

  Не се отчайвайте, при евентуален следващ постриг може да Ви дадат новото име ФАРИСЕЙ. „Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.“ /Евангелие от Лука 6:42/

 3. Дон Кихот каза:

  Къде свършваш ти и къде започва магарето, пардон, ослицата?

 4. poklonnik каза:

  Да се молим за тези, които ще застанат сред Божията нива, където жетвата е голяма, а работниците малко.Нека не бъдат многословни!Да говорят с думи несложни, за да се не обезсилва Кръста!Смирено да надникват в себе си, за да чуят казаното от Господ Иисус Христос, чрез Свети апостол Павел: „Защото, макар и да бяхте длъжни според времето да бъдете учители, вие пак имате нужда да ви учат, кои са първите начала на Божието слово, и дойдохте до такова състояние, че се нуждаете от мляко, а не от твърда храна. Всякой, който се храни с мляко, не е опитен в словото на правдата, защото е младенец;(Евр.5: 12- 13).А тези, които са прозрели, че: „…твърдата храна е за съвършени, които, благодарение на навика, имат чувства, обучени да различават добро и зло.”( Евр.5: 14), нека не забравят съвета на Свети апостол Петър: „Господа Бога светете в сърцата си; бъдете всякога готови с кротост и боязън да отговаряте всекиму, който иска от вас сметка за вашата надежда” (ІПетр. 3: 15).